Vesti
25.12.2020. 19:55
Tanjug

KISIĆ: Aktivno se gradi kolektivni imunitet od 70 odsto

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U Srbiji se aktivno gradi kolektivni imunitet od 70 odsto, koji bi prema procenama trebao da spreči epidemijsko širenje virusa korona, izjavila je danas ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević.

Ona je u Nišu, gde je u Gerontološkom centru počela vakcinacija korisnika te ustanove, pojasnila da je cilj da se prvo zaštite najugroženiji, što će uticati na povećanje imuniteta opšte populacije.

Povezane vesti – Posle Nove godine kreće vakcinacija zdravstvenih radnika u kovid sistemu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/bs

Rekla je i da je zaključno sa oktobrom, procenjeni stepen kolektivnog imuniteta bio oko 20 odsto, te da se nakon toga desio poslednji pik u ovom talasu kada je zabeležena veća prokuženost.

Povezane vesti - TIODOROVIĆ: Objekti rade do 20 časova, ali uz veću kontrolu mera

"Nadamo se da je imunitet nakon preležane bolesti i nakon vakcinacije dovoljno dug da bude u jednom vremenskom periodu značajna akumulacija svih nas koji imamo imunitet i da predstavlja barijeru za dalje širenje infekcije", rekla je Kisić Tepavčevićeva novinarima.

Navela je i da su od pre četiri nedelje u svim centrima za socijalnu zaštitu dostupni antigenski testovi, koji su, dodaje, otkrili veliki broj novih slučajeva infekcije, koji su uglavnom asimptomatski ili sa blagim simptomima.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve