Vesti
16.09.2020. 13:13
Tanjug

KISIĆ: Apel za dobro građana, cilj nije kažnjavanje već nadzor

tan2020-4-2_195958212_4.jpg
Izvor: FOTO TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC

Zamenica direktora Intituta za javno zdravlje Srbije dr Darija Kisić Tepavčević izjavila je da neće biti sankcija za one koji se ne vrate sa odmora iz okolnih zemalja u Srbiju do petka, već da je reč o upozorenju "za njihovo dobro" kako bi se pratilo njihovo zdravstveno stanje i ne bi došlo do drastičnog skoka broja zaraženih.

"Kažnjavanje nije cilj, cilj nadzora je da se prate i zdrave osobe koje mogu biti prenosioci i da se skrene pažnja građanima koji se vraćaju na koje simptome da obrate pažnju i kome da se jave kao bi se brzo sprovelo lečenje", rekla je dr Kisić za Tv Prva.

Takođe je rekla da su svako okupljanje, i svaka proslava faktori rizika. "I boravak u nekom našem turističkom mestu jeste faktor rizika, ne samo van granica Srbije, ali kada smo sagledali u prethodne dve nedelje kakav je bio rizik, 20 puta je veća verovatnoća zaraze u nekoj iz okolnih zemalja", rekla je ona.

Povezane vesti - Šta podrazumeva pojačan nadzor povratnika iz inostranstva

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Kisić Tepavčević je kazala da je poslata jasna poruka građanima Srbije koliko je rizik veći u okolnim zemljama, te da su zato apelovali da se građani vrate.

Ona je rekla da Krizni štab ima i obavezu i dužnost da građanima ukaže na rizike pod kojima se nalaze.

Dodala je da je iskakanje u broju zaražnih prethodnih dana uobičajeno kada je u pitanju epidemijski tok.

Dan kada smo imali više od 100 novozaraženih je dan kada je virus otkriven u Sremčici u domu za decu i mlade ometene u razvoju, navela je dr Kisić.

Povezane vesti -TIODOROVIĆ O SPROVOĐENJU NADZORA: Razmatramo mogućnost elektronskog prijavljivanja

Istakla je da je važno da nemamo nijedno novo žarište i da je reč o pojedinačnim slučajevima, ali da se, ako jedan dan imamo 100, a drugi dan 20 novozaraženih, ne može reći da je situacija pet puta bolja.

 FOTO TANJUG / ANDRIJA VUKELIC /  an FOTO TANJUG / ANDRIJA VUKELIC / an

Navela je da je intenzivan nadzor nad decom školskog uzrasta i da se pokazalo da je funcionisanje nastave uspešno.

"Imamo rešenje za svaki potencijalni scenario koji može da se dogodi", rekla je Kisić Tepavčević i dodala da je bilo sporadičnih slučajeva oboljevanja.

Govoreći o školi "20. oktobar" ona je kazala da je bila reč o lokalnoj transmisiji i da je zato celo odeljenje u izolaciji.

Istakla je da nam sledi period respratornih infekcija i sezonska vakcinacija od oktobra.

Govoreći o vakcini za korona virus Kisić je kazala da je ceo svet željno išcekuje i da zemlja porekla nije bitan faktor već da je ona bezbedna.

Istakla je da taj posao nije jednostavan i da se sprovodi fazno.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
16°C
28.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve