Vesti
01.06.2020. 12:36
Tanjug

KISIĆ: Epidemiološka situacija iz dana u dan sve bolja

darija-kisic.jpg

Srbija postepeno ide ka potpunoj normalizaciji života jer to dopušta epidemiološka situacija, koja je iz dana u dan sve bolja, izjavila je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

Ona je rekla da generalno u ovo doba godine nema kapljičnih infekcija, ali i istakla da će epidemiološke preporuke zbog virusa Covid-19 ostati dugo na snazi.

Kisić je rekla da već nedeljama u Srbiji nema pojedičnog žarišta koje bi ukazalo na širenje epidemije koronavirusa i dodala da su slučajevi po kolektivima uspešno suzbijani.

"Dve trećine nosilaca su asimptomatski, a za njima smo tragali preko osobe koje je otkrivena infekcija", rekla je ona za Pink.

Dodala je da trenutno u Srbiji još nekoliko osoba ima tešku kliničku sliku i nalazi se na mehaničkoj ventilaciji.

Ona je istakla da serološki test ukazuje da li osoba ima antitela, a ako se otkriju antitela klase IGM to ukazuje na svežu infekciju i moguće postojanje virus pa se osobe upućuju na testiranje.

"I kad se pronađu antitela niko ne zna koliko traje zaštitni efekat, neka istraživanja pokazala da je najmanje 18 meseci, videćemo", rekla je ona.

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Doktorka Kisić Tepavčević kaže da se i sama testirala na antitela jer je mislila da je imala virus ali su rezultati bili negativni.

Ona je ocenila da je drugi talas vrlo verovatan ako virus preživi visoke temperature i ponovo dođe sa južne hemisfere.

"Izvesno je da se drugi talas može očekivati, imajući u vidu spremnost zdravstvenog sistema i koliko smo naučili o virusu i kako se može prevenirati, nikad to neće biti kao prvi udar", rekla je ona i ocenila da je Srbija tokom pandemije ojačala zdravstveni sistem.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
32°C
24.06.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve