Vesti
19.10.2020. 16:32
R. E. / RTS

KISIĆ: Kada bi svi koristili maske nijedna druga mera ne bi bila potrebna

tan2020-10-16_16249760_3.jpg

Povoljnija epidemiološka situacija koju Srbija trenutno ima u odnosu na druge evropske zemlje nije slučajna već je pokazatelj da smo se ponašali odgovorno i savesno, rekla je zamenica direktora Instituta "Batut" i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević.

Kada gledamo pokazatelje umiranja imamo dva: jedna je stopa mortaliteta i izražava rizik umiranja u populaciji a drugi je letalitet, rizik umiranja obolelih osoba, i on je pokazatelj koliko je bolest teška i koliko znamo da je lečimo, rekla je za RTS zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević.

FOTO TANJUG/ NIKOLA ANDJIC/bs FOTO TANJUG/ NIKOLA ANDJIC/bs

"Kod nas je stopa letaliteta oko 2 odsto što je u rangu smrtnosti u najrazvijenijim zemljama. Ali to zavisi i od broja testiranja, jer je negde procenat pozitivnosti i do 30 odto a to znači da se testiraju samo oni koji imaju teže forme bolesti", objasnila je Kisićeva.

Povezane vesti - "Niste bezbedni ni u Knez Mihailovoj"

Što je veći broj obolelih veći je broj onih sa težim oblicima, iako samo 10-15 odsto zahteva hospitalizaciju.

"Sve je zatvoreni krug i zavisi od intenziteta prenošenja, i ako se on spreči onda će i parametri biti bolji. Iako smo često prezasićeni jednim istim merama nošenje maski je osnova sprečavanja širenja virusa kao i držanje distance. Kada bi svi koristili maske nijedna druga mera ne bi bila potrebna, da se prvo uspori, a onda i zaustavi širenje virusa", istakla je Darija Kisić Tepavčević.

 FOTO TANJUG / ANDRIJA VUKELIC /  an FOTO TANJUG / ANDRIJA VUKELIC / an

U Srbiji je dosta povoljnija situacija nego u većini zemalja Evrope ali to ne treba da nas zavarava, rekla je Kisićeva.

"Sada jedino manji rizik imaju Holandija, Norveška i Turska, ali to što smo mnogo bolji od većine u Evropi ne treba da nas teši. Neke zemlje koje su imale vrlo povoljnu situaciju, poput Češke, sad imaju rapidan porast broja zaraženih", podsetila je Darija Kisić Tepavčević koja je član Kriznog štaba.

Povezane vesti - KISIĆ TEPAVČEVIĆ: Oko 80 odsto slučajeva korone kod osoba do 60 godina

Povoljnija situacija koju imamo nije slučajna: pokazali smo se kao odgovorni i savesni, i moramo tako da nastavimo kako bismo sprečili širenje virusa.

"Učestalost drugih infekcija, kakarkterističnih za ovo doba godine, duplo je manja upravo jer se primenjuju mere koje su zajedničke za sve respiratorne infekcije", rekla je za RTS Darija Kisić Tepavčević.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
09.05.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve