Vesti
06.05.2020. 18:52
Tanjug

KISIĆ: Najverovatnije će biti moguć test na zahtev građana

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević ukazala je da će najverovatnije i u Srbiji, pošto se u svim zemljama razmišlja o tome, da se omogući testiranje na zahtev građana.

Kisić Tepavčević je, na konferenciji za štampu, upitana kako će se postupati kada se počnu otvarati granice i ljudi iz Srbije sa radnim dozvolama u EU krenu da se vraćaju, te nekima bude potrebno testiranje kao dokaz da su negativni, rekla da se o tome još uvek raspravlja i da ne samo kod nas, već ni na nivou sveta ne postoji konsenzus o tome šta će biti potrebno za prelaz granice.

"Počele su pojedinačne zemlje da razmatraju donošenje određenih pravila. I mi ćemo ići u tom smeru. Još uvek diskutujemo na tu temu i par opcija dolazi u obzir", rekla je ona.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Kisić Tepavčević je kazala da će se vršiti provera statusa kada je u pitanju virus kod svih koji ulaze u zemlju.

Za sada ne zna da li će to biti preko potvrde iz zemlje odakle dolaze, ili testiranjem kod nas.

Rekla je da do sada nije bila mogućnost testianja bez indikacija, ali s obzirom da se u svim zemljama razmišlja o tome i mi ćemo to uvesti.

"Socijalna distanca najbolja"

Koronavirus je još uvek prisutan u našoj populaciji, iako svi parametri pokazuju da virus slabi, zato insistiramo da građani i dalje drže socijalnu distancu i koriste maske i rukavice u zatvorenom prostoru, izjavila je Darija Kisić Tepavčević.

Povezane vesti - U Srbiji još 114 obolelih od koronavirusa

Kisić je iznela podatak prema procenama Svetske zdravstvene organizacije (SZO) da je dužina kontakta između dve osobe da bi se virus preneo 15 minuta i dodala da je dužina kontakta u pojedinim slučajevima bila i manja.

Navodi da je teže "u prolazu" nekom da nam prenese virus, ali zato ako baš moramo da budemo u zatvorenom prostoru moramo uvek u svesti imati da je socijalna distanca najbolja prevencija.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

"Postoje mogućnosti da se vratimo životu, a da bude bezbedno, zbog toga opšte mere prevencije i dalje ostanju, čak i one, najbanalnije kao što su pranje ruku", rekla je Kisić.

Epidemiolog Predrag Kon naročito je insistirao na ponašanju radnika u javnom prevozu, dodajući da je upravo to mesto gde se virus može širiti.

"Virus je još u cirkulaciji, a gradski saobraćaj je jedno rizično mesto za prenos. Sve mere zaštite su tu naglašenije, zbog toga insistiram da zaposleni koji će se prevoziti da ih poštuju", rekao je Kon i dodao da su maske i rukavice obavezne.

Kako virus bude slabio, navodi on, polako će se prevoz otvarati i za učenike, a tek na kraju za starije od 65 godina i hronične bolesnike.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve