Vesti
18.12.2020. 16:58
Tanjug

KISIĆ: Srbija se pokazala kao odgovorna u migrantskoj krizi

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U Srbiji ima oko 300 maloletnih migranata bez roditeljske pratnje, a ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević je na Međunarodni dan migranata istakla da se Srbija pokazala kao izuzetno odgovorna zemlja u ovoj oblasti.

Kisić Tepavčević je tokom obilaska Centra za smeštaj maloletnih stranih lica bez pratnje roditelja rekla da je Ministarstvo za rad dalo ogoman doprinos u svim aktivnostima koje se tiču migranata, a da je osnovna karakteristika rada Vlade Srbije u tim situacijama odgovoran i human postupak prema svima koji se nađu na teritoriji Srbije.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja se, inače, bavi maloletnim migrantima bez pratnje i roditeljskog staranja.

"U toku ove godine bilo je više od 7.000 različitih aktivnosti koje su bile usmerene na migantsku populaciju, primera radi, bilo je pružanja blagovremene pomoći kada je pitanju zdravlje, psihološka pomoć i svi drugi vidovi zaštite", rekla je Kisić Tepavčević novinarima.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Darko Bandic

Kaže da je kao zdravstveni radnik ponosna kako su se ustanove organizovale da ne dođe do širenja zaraznih bolesti i to se, kaže, videlo i tokom pandemije, ali i u vreme epidemije malih boginja.

Kapacitet Centra za smeštaj maloletnih stranih lica bez pratnje je 15 mesta, a zahvaljujući donacijama EU kapaciteti su udvostručeni. Uglavnom dolaze deca i mladi iz Avganistana, pri čemu trenutno najmlađi ima 10, a najstariji 18 godina.

Lidija Marković iz Međunarodne organizacije za migracije je istakla da je unapređenje uslova u Centru završeno pre nepunih mesec dana u okviru podrške EU.

Prema njenim rečima, urađena je sanacija krova, kompletno je unapređen sistem grejanja, nabavljen je pelet za narednu zimsku sezonu i zamenjeni su prozori na prva dva sprata u objektu.

"Cena investicije je 85.000 evra, ali je i Ministarstvo za rad dodatno dalo sredstva da se objekat završi i da uslovi za prihvat dece budu adekvatni", rekla je Marković.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ mn

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčić Štamcar ističe da je EU uvek podržavala i da će podržavati najranjivije kategorije migranata i dodala da to uključuje i osobe sa invaliditetima, žrtve rodno zasnovanog nasilja i žrtve trgovine ljudima, a pomoć je, kaže, u pandemiji korona virusa još važnija.

"EU kontinuirano pomaže i podržava upravljanje migracija u Srbiji i ta pomoć od 2015.godine iznosi 130 miliona evra. Upravo smo sada odobrili dodatnih 13 miliona evra za podršku upravljanju migracijama u Srbiji", rekla je Norčić Štamcar.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve