Vesti
06.10.2019. 17:41
Tanjug

KO ĆE SE ODAZVATI MEKALISTERU? Sutra ističe rok za potvrdu učešća u dijalogu

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Sutra ističe rok u kojem političke stranke koje su dobile poziv za učešće u razgovorima o izbornim uslovima, uz posredovanje Evropskog parlamenta (EP), treba da potvrde svoj dolazak, ali još uvek nije najjasnije ko će se tom pozivu odazvati.

Savez za Srbiju (SzS) juče u saopštenju nije precizno naveo da li će imati svoje predstavnike u razgovorima sa predstavnicima EP.

Kako su naveli, "SzS nije spreman na bilo kakve razgovore sa vlašću o izborima koji bi bili održani na proleće 2020. godine", ali su pozdravili angažovanje EP i istakli da su spremni da razgovaraju sa njihovim predstavnicima o sprovođenju zahteva stručnog tima protesta "1 od 5 miliona".

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Potpredsednica Narodne stranke, koja je deo SzS, Sanda Rašković Ivić, ranije je rekla da je prijatno iznenađena odabirom bivših evroposlanika Eduarda Kukana i Knuta Fleknštajna za posrednike na sastanicma i dodala da će na njima učestvovati.

Međutim, Vladimir Gajić iz Narodne stranke napisao je na Twitteru da je "borba za izborne uslove običan eufemizam kojim se podriva odluka o bojkotu parlamenta i izbora". Napisao je i da je očekivao "otpadnike" i da nije lako držati reč.

Na Twitteru mu je odgovorio predsednik PSG Sergej Trifunović, čiji pokret još nije dobio zvaničan poziv, ali se izjasnio da će, ako ga dobije učestvovati, rekavši: "Evo mi otpadnici, predlažemo da nas zovete otpaci".

Povezane vesti - Ko brani Ustav, a ko izbore?

Predsedništvo Demokratske stranke (DS) sutra će razmotriti pitanje učešća demokrata u razgovorima o izbornim uslovima, a poslanik Radoslav Milojičić kaže da je to "odluka između evropskih vrednosti i Mlađe Đorđevića", kojeg naziva ruskim lobistom, a koji je blizak saradnik Dragana Đilasa koji je, inače, prvi i pozvao na bojkot.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ nr

Poslanički klub DS je ranije doneo odluku da u razgovorima učestvuje, kao i da ih u dijalogu predstavljaju predsednik DS Zoran Lutovac i poslanik Balša Božović, a Lutovac je posle toga rekao da DS, kao ni SzS, nisu dobili direktan, zvaničan poziv, već im je pozivno pismo Dejvida Mekalistera stiglo "posredstvom" Maje Gojković što je, kaže, neprihvatljivo.

Socijaldemokratska stranka Srbije (SDS) saopštila je da će na razgovore poslati lidera stranke Borisa Tadića i poslanika Marka Đurišića, dok se Zajedno za Srbiju Nebojše Zelenovića, koja je deo Ujedinjene DS, ali i SzS, nije zvanično oglasila.

Iz LDP rekli su za Tanjug da će njih predstavljati predsednik Čedomir Jovanović, a učešće je potvrdila i Stranka moderne Srbije (SMS).

Predsednik Nove stranke Zoran Živković rekao je da je ta stranka donela odluku da nastavi borbu za izborne uslove. On je pozvao kolege iz opozicije da bojkot ostave za kraj, a da pre toga učine sve kako bi obezbedili minimum uslova za dobar nastup na izborima.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Oksana Toskić

Šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević rekao je da će se socijalisti odazvati pozivu, kao i da će od bivših evroparlamentaraca zatražiti preporuku kako da se spreči trgovina poslaničkim mandatima. Takođe, podsetio je da je Vlada Srbije napravila iskorake u cilju poboljšanja izbornih uslova.

Očekuje se da će predstavnici vladajućih stranaka Kukanu i Flekenštajnu predstaviti uredbe Vlade Srbije koje su sačinjene u cilju poboljšanja uslova za izbore, kao i da će predočiti 10 zaključaka koji su usvojeni posle okruglih stolova održanih na Fakultetu političkih nauka (FPN) u proteklom periodu.

Sa druge strane, može se očekivati da će deo opozicije koji čine SzS, ukoliko se njihovi predstavnici uključe u razgovore, insistirati na 42 zahteva stručnog tima "1 od 5 miliona".

Iz Skupštine Srbije je u petak šefovima poslaničkih grupa upućen poziv za razgovore o poboljšanju izbornih uslova. U dopisu u koji je Tanjug imao uvid, navodi se da će svi imati po pet minuta da govore o svakoj temi, među kojima su mediji, uloge REM i RTS, finansiranje kampanje...

Evroposlanik Dejvid Mekalsiter je u pismu zamolio da razgovori budu bez medija, a da Kukan i Flekenštajn na kraju svake runde saopšte šta je dogovoreno.

Sastanak će početi 9. oktobra oko 15 sati, najverovatnije u zgradi stare skupštine u Ulici Kralja Milana, a posle uvodnog dela o ciljevima međustranačkog dijaloga, biće održana sesija: "Procena situacije u ključnim pitanjima za unapređenje uslova za održavanje parlamentarnih izbora 2020. godine.

Reč se potom daje šefovima poslaničkih grupa koji imaju pet minuta za obraćanje.

Oko 17 sati uslediće druga sesija o izbornim uslovima i telima (monitoring i nadzor) posle čega će šefovi ponovo dobiti po pet minuta za diskusiju. Nakon toga, prema Nacrtu programa, uslediće radna večera u skupštinskom restoranu.

Sledećeg dana, 10. oktobra, od 9 sati će se razgovarati o medijima i ulozi REM-a i RTS-a, oko 11. 30 časova planirana je nova sesija o edukaciji birača i biračkom spisku. Uslediće razgovor o finansiranju izborne kampanje.

Predviđeno je da razgovori traju do 18. 30 časova kada će se govoriti o zaključcima i narednim koracima.

Posle svake sesije, šefovi poslaničkih grupa će takođe imati pet minuta za obraćanje.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
overcast clouds
7°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve