Mirjana Marković – supruga predsednika, doktor nauka, lice s poternice…

Mirjana Marković – supruga predsednika, doktor nauka, lice s poternice…


Mirjana Mira Marković bila je doktor sociolog, jugoslovenska i srpska političarka, predsednica stranke Jugoslovenske levice (JUL) i supruga bivšeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića.

Akademska karijera

Rođena je 10. oktobra 1942. u Požarevcu, gde je završila gimnaziju, a potom je studirala Sociologiju na Univerzitetu u Beogradu, gde je i doktorirala. Sociologiju je potom predavala na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu, na Američko-francuskom univerzitetu za menadžment u Beogradu i na Fakultetu za međunarodni menadžment u Beogradu. Bila je i gostujući i počasni profesor Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov u Moskvi. Pored toga bila je i redovna članica Ruske akademije društvenih nauka.

Njeni radovi i dela prevođeni su na ruski, engleski, kineski, grčki.

Politika, JUL, poternica…

Ipak Mirjana Marković u domaćoj javnosti najpoznatiji je bila kao supruga Slobodana Miloševića i po svom političkom angažmanu. Komunističku ideju ponela je iz porodice, da bi 1994. godine osnovala i svoju stranku JUL, koja je bila koalicioni partner vladajućoj Socijalističkoj partiji Srbije.

Nekoliko godina nakon izručivanja Slobodana Miloševića Haškom tribunalu, Mirjana Marković i sama je napustila Srbiju 2003. godine i zatražila politički Azil u Rusiji. Dve godine godine kasnije za njom je raspisana poternica zbog malverzacija oko dodeljivanja stanova u Beogradu. Rusija je odbila da je izruči Srbiji, jer ima status političke izbeglice.

Mirjana je sa suprugom Slobodanom imala dvoje dece, Mariju i Marka, kao i unuka Marka Miloševica, koji danas živi u Beogradu.

Pročitajte još:

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar