Vesti
21.10.2022. 13:20
Beta

Tragedija

Ko je bio nadležan za most u Ovčar Banji? Srbijavode nije, Grad Čačak nije

viseći most na moravi
Izvor: Shutterstock

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović rekao je da je čačanska inspekcija 5. oktobra donela rešenje o zabrani korišćenja visećeg mosta u Ovčar Banji, ali da je ono stiglo u lokalno komunlano preduzeće "Gradac" dva sata posle njegovog rušenja, 13. oktobra, kada su dve osobe poginule, a 10 je povređeno.

On je rekao novinarima da je "to  tužno i žalosno" i da će "istraga utvrditi ko je bio odgovoran za održavanje visećeg mosta u Ovčar Banji koji se srušio pre osam dana".

Dodao je da je viseći most u Ovčar Banji pripadao gradu Čačku i opštini Lučani i ocenio da "kada je svačije, nije ničije".

"Čačak je godinama insistirao da se oformi komisija koja će sagledati viseće mostove na teritoriji grada i pokušavao da dobije ovlašćenje da može da sanira te mostove ili da makar ima pravo na njihovo održavanje. Tek smo ove godine dobili tu saglasnost republičkog pravobranioca", rekao je Todorović.

Dodao je da nadležno ministarstvo traži da se viseći mostovi ozakone, što, kako je kazao, nije lako, jer ne postoje dokumenti ko ih je gradio, kada, ni čijim sredstvima.

Ocenio da kada se dogodi tragedija svi žele da izbegnu odgovornost, ali i da postoje mnogi koji žele da "politički profitiraju".

Kazao je da nije "jedan od takvih" i da će "uvek biti tu za nadležne organe i insitucije".

"Ono što je za mene porazno je da se pojedinci iz određenih političkih organizacija uvek jave kada su nesreće i tragedije u pitanju i da to pokušavaju da politizuju", rekao je Todorović.

Kazao je da je Čačak ranije opredelio četiri miliona dinara Javnom komunalnom preduzeću "Gradac" za rekonstrukcije visećih mostva u čačanskom kraju.

"Ono što je činjenica jeste da ti mostovi u prostornim planovima ne postoje i zbog toga smo uložili primedbu, jer oni moraju imati nekog titulara. 'Srbijavode' nisu definitivno, grad Čačak takođe, ali ko je? Veoma složena situacija. Odgovornost postoji, a istraga će utvrditi čija je i u kojoj meri", rekao je Todorović.

On je naglasio da viseći mostovi nisu imali dozvolu za korišćenje, ali da je ključno pitanje zašto ih neko nije obezbedio i o tome obavestio građane.

"To je pitanje za istražne organe", naveo je Todorović.

Prema nezvaničnim podacima viseći most na Zapadnoj Moravi u Ovčar Banji je star oko 60 godina i za to vreme je samo jednom rekonstruisan.

Rekonstrukciju je 1987. obavila tadašanja Jugoslovenska narodna armija.

Predsednik Dveri Boško Obradović zatražiio je ostavke u vrhu čačanske vlasti zbog izbegavanja odgovornosti za rušenje visećeg mosta u Ovčar Banji, kao i više drugih nereća i tragedija koje su se dogodile u poslednjih nekoliko godina.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

U Nišu ranjen policajac
Policija

Pucnjava

21.10.2022. 08:55

U Nišu ranjen policajac

Jedan policijac (28) ranjen je u pucnjavi tokom policijske akcije u Ulici Josifa Pančića u Nišu u četvrtak uveče oko 23.30.
 
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
20.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve