Vesti
08.04.2019. 15:55
Vojislav Tufegdžić

Ko je pisao preteća pisma Dadi Vujasinović

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Novinarka Dada Vujasinović pronađena je mrtva u svom stanu na Novom Beogradu pre tačno 25 godina, 8. aprila 1994. godine. Kasnije će u obdukcionom zapisniku biti zabeleženo da je smrt nastupila dan ranije, oko 01.30 časova. Zvanična verzija policije bila je da je u pitanju samoubistvo. Brojne okolnosti na koje je ukazala porodica Dade Vujasinović, mediji i nezavisni eksperti, dovode u pitanje zvaničnu verziju policije. Do danas ni za jednu verziju, zvaničnu o samoubistvu i drugu da je u pitanju ubistvo, nije prikupljeno dovoljno dokaza koji bi potkrepili jednu od njih.

Lakonski izrečena verzija o samoubistvu, i da je tačna, budi niz sumnji u postupanje policije, jer nisu razjašnjene okolnosti koje su bez provere odbačene kao nevažne. Da te okolnosti čak i nisu u direktnoj vezi sa tragičnom smrću mlade novinarke, one su morale biti razjašnjene, jer su jednostavno takva pravila kod svakog sličnog događaja. U ovom slučaju nije se smelo ništa zanemariti s obzirom na to da se radi o sasvim netipičnom samoubistvu, ukoliko je uopšte o samoubistvu reč.
Naime, samoubistvo vatrenim oružjem, a pogotovu puškom, nikako nije tipično za žene. Okolnost da je u krvi žrtve, prema tvrdnjama policije, bilo 1,6 promila alkohola, ukazuje upravo na to da žrtva izvesno nije mogla da ima sinhronizovane pokrete i koncentraciju koja je bila neophodna da se izvrši samoubistvo na način kako je to zvanično predstavljeno. Pušku je trebalo okrenuti na gore, a potom skinuti čarapu da bi se nožnim palcem povukao oroz! Međutim, čarapa je bila skinuta sa druge noge, a ne sa one kojom bi se mogao povući oroz. Bilo je tu i niz drugih nelogičnosti.
Sve ovo opet ne može da potvrdi nijednu verziju Dadine smrti od dve jedino moguće: samoubistvo, ili ubistvo. Argumente za jednu ili drugu verziju verovatno bismo dobili da su razjašnjene okolnosti iz života Dade Vujasinović i iz života ljudi koji su za ovaj događaj na određen način bili vezani.
Dada Vujasinović je bila na meti mnogih kojima se nije dopadao njen profesionalno veoma angažovan pristup problemima koji su tih godina bili u žiži interesovanja javnosti. Međutim, ni u jednoj od pretnji koje su joj upućivane nije se do kraja mogla prepoznati spremnost na takav zločin.
Jedna u nizu takvih pretnji, za koju je kasnije saznala i služba vojne bezbednosti, bilo je i preteće pismo koje je Dada dobila oko mesec dana pre svoje smrti. U potpisu tog pretećeg pisma stajalo je "grupa pilota", a u pismu je, pored ostalog, stajalo: "Ti si našeg generala upropastila, ti si izdajica", i pregršt odvratnih izraza.
Pozadina ovog pisma bio je intervju koji je Dada Vujasinović vodila sa generalom Božidarom Stevanovićem, tadašnjim komandantom RV i PVO, koji je bio upečatljiva i nekonvencionalna ličnost, jedini komandanat ratnog vazduhoplovstva koji je leteo i komandovao iz tada prestižnog lovca MIG-29.
General Stevanović ništa nije govorio kako bi se to nekom dopalo, već ono što je zaista mislio i osećao. Intervju je vođen povodom Stevanovićevog postavljenja na mesto načelnika Generalštaba koje se vrlo brzo očekivalo. Kada su završili zvanični deo razgovora, general i Dada su nastavili neobavezno ćaskanje, a Dada ga je, između ostalog, pitala o planovima s pozicije načelnika Generalštaba. General Stevanović nije krio da je pristalica koncepta "čvrste ruke" i da ne bi dopustio mnoge stvari koje se sada dešavaju u vojsci, čak i o mogućim smenama. Formalni deo intervjua Dada je objavila u "Dugi", ali je drugi, "neobavezni deo", objavljen u novosadskom "Svetu". Ukratko, general Stevanović posle toga nije imenovan za načelnika Generalštaba.
Dada je to preteće pismo poslala svom kolegi koji ga nije objavio, ali je, kada je Dada pronađena mrtva, kopiju pisma poslao tadašnjem načelniku Generalštaba, generalu Momčilu Perišiću. Mnogi bi ovo pismo odmah vezali za Dadino pisanje u novosadskom "Svetu" o generalu Stevanoviću. Međutim, logičnije je da je cilj pisma bio, ukoliko je uopšte postojao cilj, da se njime navede na sasvim pogrešan trag.
Nažalost, nije to jedina dilema čije bi razjašnjenje unelo više svetla u smrt novinarke koja je imala previše hrabrosti za vreme u kome je živela.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve