Vesti
16.11.2020. 14:00
Tanjug

Ko je Stanivuković, novi gradonačelnik Banjaluke?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Lider Partije demokratskog progresa (PDP) Draško Stanivuković, novi je gradonačelnik Banjaluke, a nakon proglašenja pobede izjavio je da će zahvaljujući glasovima Banjalučana prvi put moći da uđe u Gradsku upravu, a da ga tamo ne čeka policija.

Stanivuković, 27-godišnji političar iz Banjaluke, pobedio je dosadašnjeg gradonačelnika iz redova SNSD Igora Radojčića, koji mu je čestitao na osvojenom rezultatu.

Rođen je 21. maja 1993. godine, student je ekonomije, odbornik u Skupštini Grada Banjaluka i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS), podaci su iz njegove biografije.

Političku karijeru započeo je u 18. godini, a 2014. godine bio je najmlađi kanididat na Opštim izborima za poslanika u Narodnoj skupštini RS.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Tada je osvojio oko 2.000 glasova, što nije bilo dovoljno za osvajanje mandata.

Dve godine kasnije kandidovao se za odbornika u Skupštini Grada Banjaluka i sa osvojenih 2.000 glasova postao najmlađi odbornik u istoriji lokalnog Parlamenta.

Na Opštim izborima 2018. godine se kandidovao ulazak u Narodnoj skupštini RS te sa skoro 20 000 glasova dobio mandat poslanika u entitetskom Parlamentu.

Osvojio je pojedinačno najveći broj glasova od svih kandidata za narodne poslanike u Republici Srpskoj.

Stanivuković je 2014. osnovao Udruženje građana „Budi drugačiji“sa ciljem da kako su naveli u programu motiviše mlade ljude i pomaže drugima kroz razne akcije.

Do sada je organizovao nekoliko protestnih šetnji i okupljanja kako bi ukazao na probleme s kojima se suočavaju građani Banjaluke, ali i cele Bosne i Hercegovine.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

U slobodno vreme uči da svira klavir i gitaru. Bavi se plesom, borilačkom veštinom krav maga i raznim drugim sportovima.

U jednom intervjuu priznao je da je od malena želeo da se bavi društveno korisnim radom i politikom, a s obzirom na to da je njegova porodica jedna od imućnijih u Banjaluci, ističe da mu sticanje novca nije bio motiv za ulazak u politiku.

U parlamentu je poznat kao jedan od najoštrijih kritičara vlasti Milorada Dodika.

Dodik je priznao poraz njegove stranke u Banjaluci ne skrivajući razočaranje.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
21.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve