Vesti
11.05.2021. 20:35
Tanjug

Mandićev autorski tekst

Ko odlaže popis stanovništva u Crnoj Gori?

ANdrija Mandić
Izvor: EPA / BORIS PEJOVIC

Popisa stanovništva u Crnoj Gori ove godine neće biti, ako vlada najkasnije u ovom ili narednom kvartalu ne usvoji Predlog zakona o popisu, upozorio je danas lider Nove srpske demokratske stranke i jedan od lidera Demokrtskog fronta Andrija Mandić.

U autorskom tekstu za podgorički portal Borba, Mandić ističe da je Monstat svoj posao obavio i pripremio tekst Nacrta zakona. Takođe, Monstat je, kaže, predložio vladi da taj tekst usvoji u drugom kvartalu i prosledi ga Skupštini na izglasavanje.

"Ono što je na prvi pogled iznenađujuće, jeste to što je vlada u svom planu rada ovaj predlog odbila! Odlučeno je da će se tim zakonom baviti u četvrtom kvartalu tekuće godine, što automatski znači da taj zakon neće moći da se primeni u ovoj godini. Zaključak je da u tom slučaju neće biti popisa u 2021. godini", naveo je Mandić.

Ističe da se ta problematika ovde ne završava i podseća da se naredne godine održavaju lokalni izbori u 12 opština, kao i da po statističkim standardima i preporukama EU, rezultati popisa u vreme održavanja lokalnih izbora se ne mogu prihvatiti kao relevantni.

"A već 2023. godine biće po međunarodnim standardima popisi vršeni samo iz registara što znači da se neće više sprovoditi tradicionalni popisi putem obilaska građana pa ćemo tako ostati uskraćeni za čitav niz vaznih podataka. Ono što sigurno neće moći da se prikupi iz registara je izjašnjavanje o nacionalnoj, jezičkoj i verskoj pripadnosti i ti se podaci jedino na kvalitetan i ispravan način mogu dobiti tradicionalnim načinom vršenja popisa", naveo je Mandić.

Ističe da ove informacije suočavaju sa jednom veoma ozbiljnom dilemom: ili vlada ovo ne zna ili namerno, sistematski i planski, želi da izbegne tradicionalni popis na kome bi se, po prvi put, u vremenu slobode i bez pritiska, dobili validni rezultati srpskog nacionalnog, verskog i jezičkog bića.

Andrija Mandić
Izvor: EPA / BORIS PEJOVIC

Podsetio je da je decenijama bivši režim preko svojih poluga moći vršio nacionalnu diskriminaciju u okviru svoje ideološke indoktrinacije, čiji je cilj bio Srbima oduzeti pravo na autentičnost identiteta, a Crnoj Gori oteti istoriju i tradiciju.

Činili su to, kaže, korupcijom i represijom, radili su to i preko suzavca, pendreka - ali i preko škole i katedre.

Upozorio je da predtojeći popis za Srbe u Crnoj Gori ne predstavlja tek puko administrativno pitanje.

"To je za nas, ali i za sav demokratski svet u Crnoj Gori, velika istorijska prilika da pokažemo kakav je političko-nacionalni inženjering vršen nad narodom u Crnoj Gori. A toga su svesni i oni koji žele da ga odlože, izbegnu, koriguju. Iza toga stoji namera da se prikrije jedna od najbrutalnijih, sistematski vršenih diskriminacija u našem vremenu", ističe Mandić.

Zato je, poručio je, održavanje popisa stanovništva ove godine civilizacijska obaveza.

"Mi znamo ko smo. I imamo pravo, kao i svi drugi, da to saopštimo. A svaki pokušaj manipulacije ovim pitanjem, predstavljao bi brutalan i nedopustiv civilizacijski prekršaj", naveo je Mandić.

Ukazao je da bi slobodno izjašnjavanje u godini kada je to i predviđeno, potvrdilo bi demokratski iskorak Crne Gore, kao, kako je naveo, zajedničke kuće

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
17.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve