Vesti
25.10.2020. 17:29
Tanjug

Ko su ministri u novoj Vladi Srbije

tan2016-4-14_133315513_0-1.jpg

Javnost je danas saznala gotovo sva imena ministara u novoj Vladi Srbije, članove novog kabineta premijerke Ane Brnabić, u kojoj će biti gotovo polovina novih imena.

Nepoznanica je resor prosvete, koji će voditi kadar SPS, jedan ministar bez portfelja, kao i potpredsednici, a što se tiče ostalih ministara, to su:

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ an FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ an

- MINISTAR FINANSIJA - SINIŠA MALI

Pre nego što je postao ministar finansija, Mali je bio gradonačelnik Beograda od 2014. do 2018. godine, a za vreme njegovog mandata u gradu je pokrenut i sproveden program finansijske konsolidacije, čime je prepolovljen dug grada i značajno smanjen budžetski deficit.

Za vreme njegovog mandata Beograd je po prvi put dobio kreditni rejting, koji prema izveštaju rejting agencije Mudis iznosi BA3. Pre nego što je postao gradonačelnik, bio je specijalni savetnik za privredu i finansije u vladi tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića.

Prethodno je bio finansijski savetnik u privatnom sektoru, gde je radio u nekoliko privatnih preduzeća koja su se bavila savetovanjem u oblasti finansijskih usluga.

- MINISTAR PRIVREDE - ANÐELKA ATANACKOVIĆ

Najbolji menadžer jugoistoične Evrope za 2017. godinu biće na čelu Ministarstva privrede.

Atanasković je direktorka "Prve petoletke - namenska" iz Trstenika, za koju je predsednik Aleksandar Vučić rekao da je "žena zmaj" jer je oživela tu fabriku koja je za dve godine ostvarila prihod od 137 miliona evra.

Ona je u Sarajevu 2017. primila nagradu za najboljeg menadžera jugoistočne Evrope, prema mišljenju Asocijacije komora.

Na novoj funkciji zameniće dosadašnjeg ministra privrede Gorana Kneževića.

FOTO TANJUG / TARA RADOVANOVIC / an FOTO TANJUG / TARA RADOVANOVIC / an

- MINISTAR POLJOPRIVREDE, ŠUMARSTVA I VODOPRIVREDE - BRANISLAV NEDIMOVIĆ

Nedimović, od avgusta 2016. godine obavljao je dužnost ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine, a od juna 2017. godine ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Srbije.

Pre toga je bio gradonačelnik Sremske Mitrovice i tu funkciju obavljao je u dva mandata- od 2008. do 2016. godine.

Bio je prvi na izbornoj listi "Aleksandar Vučić - Za našu decu" na izborima 21. juna ove godine, a spekulisalo se i da je kandidat za mesto premijera, kao i jedan od tri kandidata za novog gradonacelnika Sremske Mitrovice.

Na početku pandemije koronavirusa postavljen je na čelo kriznog Štaba za nišavski i tolički okrug.

Nedimović je među srpskim seljacima zadobio simpatije već na početku ministarskog mandata 2016. godine, kada im je izdiktirao svoj broj telefona i pozvao ih da mu se jave kad god imaju neki problem.

Tokom dosadašnjeg mandata zalagao se za nove mere agrarne politike, među kojima su komasacija, veliki državni projekat u okviru Programa Srbija 2025, gradnju sistema za navodnjavanje, kupovinu novih traktora.

 foto Oksana Toskić foto Oksana Toskić

- MINISTAR ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE - IRENA VUJOVIĆ

Dosadašnja predsednica opštine Savski venac zameniće na ministarskom mestu Gorana Trivana iz SPS.

Bila je poslanica u Skupštini Srbije, a nakon izbora 2014. godine, u maju tadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali imenovao je za pomoćnicu gradonačelnika zaduženu za oblast društvenih delatnosti.

Od 2015. godine je na čelu Saveta za rodnu ravnopravnost. Zamenica je predsednika Saveta za prava deteta i politički je predstavnik Beograda u mreži velikih evropskih gradova (Eurocities).

FOTO TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC/bs FOTO TANJUG/DRAGAN KUJUNDZIC/bs

- MINISTAR RUDARSTVA I ENERGETIKE - ZORANA MIHAJLOVIĆ.

Mihajlović je od 2014. bila potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a pre toga od 2012. ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

U resoru kojim je rukovodila od 2014. izgrađeno je više od 200 km novih autoputeva, rekonstruisano više od 200 km pruga, započete su reforme javnih preduzeća i napravljen veliki iskorak u usklađivanju domaćeg zakonodavstva u oblasti saobraćaja i građevinarstva sa pravilima koja važe u EU.

Posebno dostignuće predstavljaju sprovedene sveobuhvatne reforme u oblasti građevinarstva, koje su rezultirale napretkom Srbije sa 186. na 10. mesto na svetu po izdavanju građevinskih dozvola na Duing biznis listi Svetske banke i poboljšanjem ukupnog rejtinga zemlje na listi sa 91. na 43. mesto za tri godine.

Autorka je i koautorka četiri knjige iz oblasti energetike i održivog razvoja. Objavila je više od dve stotine radova o problemima i mogućnostima razvoja srpskog energetskog sektora.

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ bs FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ bs

- MINISTAR ZA EVROPSKE INTEGRACIJE - JADRANKA JOKSIMOVIĆ

Svojevremeno student generacije FPN-a, stipendista Kraljevine Norveške i Fonda za talente Vlade Srbije, Joksimović je političku karijeru započela kao jedan je od potpisnika-osnivača SNS 2008. godine, a sada je internacionalni sekretar stranke.

Bila je učesnik EUVP (European Visitors Programme) - programa za upoznavanje sa institucijama Evropske unije, Brisel/Strazbur 2009. godine.

U maju 2012. godine izabrana je za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije sa liste Srpske napredne stranke. U Skupštini Srbije obavljala je dužnost predsednika Odbora za kontrolu službi bezbednosti. Tokom njenog predsedavanja značajno su unapređeni kontrolni mehanizmi rada ovog Odbora nad službama bezbednosti.

Bila je i član Odbora za evropske integracije, član Zajedničkog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, član Stalne delegacije pri parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, šef delegacije Centralnoevropske inicijative, kao i predsednik Grupe prijateljstva sa Turskom.

Za ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije u Vladi Republike Srbije prvi put je izabrana 27. aprila 2014. godine. Nakon vanrednih parlamentarnih izbora, 11. avgusta 2016. godine, reizabrana je za ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije.

2017. godine, formiranjem Ministarstva za evropske integracije, Jadranka Joksimović je izabrana na funkciju ministra za evropske integracije u Vladi Republike Srbije.

Dobitnik je nagrade "Najevropljanin" za 2015. godinu koju za oblast politike i još pet kategorija dodeljuje organizacija Prva evropska kuća. Društvo lobista Srbije je 2015. godine uručilo Jadranki Joksimović "Plaketu za razvoj teorije i prakse transparentnog lobiranja i zastupanja".

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

- MINISTAR GRAÐEVINARSTVA, SAOBRAĆAJA I INFRASTRUKTURE - TOMISLAV MOMIROVIĆ

Momirović je predsednik kompanije Mona Hotel Management d.o.o. i naslednik čuvenog brenda "Mona", modne kuće koju su osnovali njegovi roditelji Nada i Ðorđe Momirović, 1989. godine.

Momirović je javnosti postao poznat kada se usprotivio povećanju minimalne cene rada.

Rođen je 17. oktobra 1983. godine u Beogradu, diplomirani je pravnik.

Aktivni je učesnik u poslovnom udruženju HORES, gde se od 2013. godine nalazi na poziciji predsednika skupštine HORES (Udruženje hotelijera i restoratera - Poslovno udruženje hotelsko ugostiteljske privrede), a od 2009. do 2013. obavljao je funkciju predsednik UO HORES.

- MINISTAR DRŽAVNE UPRAVE I LOKALNE SAMOUPRAVE - MARIJA OBRADOVIĆ

Buduća ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu od 2016. godine je potpredsednica SNS, poslanica u republičkom parlamentu, a u prošlom skupštinskom sazivu bila je predsednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove i koordinatorka Ženske parlamentarne mreže.

Rođena je 1974. godine, a profesionalnu karijeru započela je 1991. godine kao novinar Radio-televizije Kruševac, na kojoj je radila do 1994. godine.

Na parlamentarnim izborima održanim 21. juna 2020. godine našla se na 14. poziciji na listi "Aleksandar Vučić - Za našu decu" i ponovo dobila mandat narodne poslanice.

- MINISTAR TRGOVINE, TURIZMA I TELEKOMUNIKACIJE - TATJANA MATIĆ

Na novu funkciju dolazi sa mesta državnog sekretara u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija na koje je postavljena jula 2012. godine.

Na ministarskom mestu zameniće svog šefa Rasima Ljajića, predsednika Socijaldemokratske stranke Srbije, ministra u više Vlada od 2000. godine, a koji je nekoliko puta najavljivao povlačenje.

- MINISTAR PRAVDE - MAJA POPOVIĆ

Među ženama koje će činiti polovinu kabineta Ane Brnabić biće i pravnica, bivši sudija, koja će na ministarsku funkciju doći sa mesta savetnika direktora BIA Bratislava Gašića.

Popović je bila i šefica kabineta prvog čeoveka agencije Aleksandra Ðorđevića.

Na novoj funkciji zameniće dosadašnju ministarku Nelu Kuburović.

FOTO TANJUG/ OKSANA TOSKIC/ nr FOTO TANJUG/ OKSANA TOSKIC/ nr

- MINISTAR ZA LJUDSKA I MANJINSKA PRAVA I DRUŠTVENI DIJALOG - GORDANA ČOMIĆ

Novo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, vodiće Gordana Čomić, bivša dugogodišnja funkcionerka i poslanica DS.

U sukob sa rukovodstvom demokrata ušla je nakon što je prekršila odluku stranke o bojkotu rada parlamenta, čijim je sednicama nastavila da prisustvuje.

Uoči izbora, koje je DS bojkotovala, Čomić je predložila da na svakoj izbornoj listi mora biti zastupljeno bar 40 odsto žena, što je skupština i usvojila. Na izbore 21. juna izašla je na listi Ujedinjene demokratske Srbije, koja nije prešla cenzus.

Čomić je rođena 1958. godine u Novom Sadu, a po zanimanju je diplomirani fizičar. U skupštinskom sazivu od 2008. bila je potpredsednica Narodne skupštine, kao i u sazivima 2012-2014. i 2014-2016. godine.

Udata je, majka četvoro dece, govori engleski, nemački i francuski jezik.

FOTO: OKSANA TOSKIC FOTO: OKSANA TOSKIC

- MINIŠTAR UNUTRAŠNJIH POSLOVA - ALEKSANDAR VULIN

Za direktora Kancelarije za KiM izabran je u avgustu 2012. Tu funkciju je obavljao do septembra 2013, kada je imenovan za ministra bez portfelja zaduženog za KiM. Na toj funkciji je ostao do aprila 2014. godine.

U aprilu 2014. imenovan je za ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. U junu 2015. imenovan je za predsednika Radne grupe za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova, koju je formirala Vlada Srbije. U avgustu 2016. godine dobio je novi mandat na čelu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Na dužnosti ministra odbrane je od juna 2017. godine.

 FOTO TANJUG/ MILICA NIKOLIC/ nr FOTO TANJUG/ MILICA NIKOLIC/ nr

- MINISTAR ODBRANE - NEBOJŠA STEFANOVIĆ

Stefanović je od jula 2012. do aprila 2014. godine obavljao funkciju predsednika Narodne skupštine Republike Srbije i predsednika Odbora za prava deteta.

Za ministra unutrašnjih poslova izabran je aprila 2014. godine, a od avgusta 2016. godine ujedno je i potpredsednik Vlade Republike Srbije.

Novembra 2017. godine imenovan je za sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost, a istovremeno obavlja i funkciju šefa Biroa za koordinaciju službi bezbednosti.

FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bk FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bk

- MINISTAR SPOLJNIH POSLOVA - NIKOLA SELAKOVIĆ

Nekadašnji ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković dolazi na mesto šefa diplomatije.

Do sada je obavljao funkciju generalnog sekretar predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Na novoj funkciji u vladi zameniće Ivicu Dačića koji je izabran za predsednika.

FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/bs FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/bs

- MINISTAR ZDRAVLJA - ZLATIBOR LONČAR

Dosadašnji ministar zdravlja, nastaviće da vodi taj resor i u narednom mandatu, u sred krize izazvane pandemijom virusa korona, koja je obeležila poslednju godinu njegovog mandata.

Zaposlen je na Klinici za Urgentnu hirurgiju, Urgentnog centra KCS, od 2010. godine obavljao je funkciju načelnika Intezivne nege, na odeljenju Hirurgije I, a funkciju direktora Urgentnog centra i pomoćnika direktora KCS za medicinska pitanja, vršio je od avgusta 2012. godine.

Na mesto nacelnika Odeljenja za transplantaciju postavljen je 2013. godine.

Govori engleski jezik. Oženjen je, otac jednog deteta.

 FOTO TANJUG / ANDRIJA VUKELIC / an FOTO TANJUG / ANDRIJA VUKELIC / an

- MINISTAR ZA RAD, ZAPOŠLJAVANJE, BORAČKA I SOCIJALNA PITANJA - DARIJA KISIĆ TEPAVČEVIĆ

Darija Kisić Tepavčević je široj javnosti postala poznata od marta ove godine kao član republičkog Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19.

Na to mesto došla je kao epidemolog i zamenik direktora Instituta "Batut".

Kisić je diplomirala, doktorirala i magistrirala na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Vanredni je profesor na Katedri epidemiologije Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Jedna od vodećih uloga joj je poverena tokom epidemije malih boginja, koja je Srbiju pogodila tokom 2017. i 2018. godine.

U dosadašnjoj karijeri je objavila više od 120 naučnih radova.

- MINISTAR ZA BRIGU O PORODICI, DECI I DEMOGRAFIJI - RATKO DMITROVIĆ

Dugogodišnji novinar, posle 5. oktobra 2000. postao je savetnik potpredsednika Vlade Srbije Nebojše Ćovića.

Profesionalnu karijeru počeo je 1981. godine. Od 2008. godine je redovni kolumnista lista Pečat na temu srpsko-hrvatskih odnosa.

Bio je i generalni direktor i glavni urednik kompanije "Novosti", a pre toga i glavni i odgovorni urednih u Frankfurtskim vestima.

Na parlamentranim izborima 21. juna 2020. godine izabran je za narodnog poslanika u Skupštini Srbije, kao kandidat Srpskog patriotskog saveza čiji je predsednik Aleksandar Šapić.

FOTO TANJUG / DIMITRIJE GOLL / an FOTO TANJUG / DIMITRIJE GOLL / an

- MINISTAR KULTURE - MAJA GOJKOVIĆ

U Nemanjinu 11 dolazi sa funkcije predsednice parlamenta, koju je obavljala od 2014. godine.

Bila je gradonačelnica Novog Sada, a mediji su od ranije već spekulisali da bi mogla da bude ministarka kulture umesto Vladana Vukosavljevića.

- MINISTAR ZA BRIGU O SELU - MILAN KRKOBABIĆ

Jedan do osnivača Partije ujedinjenih penzionera Srbije i njen predsednik, do sada je obavljao funkciju ministra bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj i koorinaciju rada javnih preduzeća.

Sin političara Jovana Krkobabića, bio je i zamenik gradonačelnika Beograda do 2008. godine, od 2012. do 2016. godine generalni direktor javnog preduzeća "Pošte Srbije", a poslednjih godina se posebno bavio seoskim zadrugama.

 FOTO TANJUG/ OKSANA TOSKIC/ nr FOTO TANJUG/ OKSANA TOSKIC/ nr

- MINISTAR OMLADINE I SPORTA - VANJA UDOVIČIĆ

Resor omladine i sporta i u narednom mandati vodiće jedan od najboljih vaterpolista sveta - bio je kapiten vaterpolo reprezentacije Srbije od 2009. do septembra 2013, kada stupa na funkciju ministra.

Više puta je proglašavan za jednog od najboljih vaterpolista sveta, a za reprezentaciju je odigrao 284 utakmice i postigao 330 golova, višestruki osvajač brojnih medalja sa velikih evropskih i svetskih takmičenja.

Govori engleski i italijanski jezik, a hobiji su mu nautika, čitanje i plivanje.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
7°C
09.05.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve