Koha: Nacrt rezolucije u Berlinu ne sadrži ni ukidanje taksi ni promenu granica

Koha: Nacrt rezolucije u Berlinu ne sadrži ni ukidanje taksi ni promenu granica


Predlogom izjave Samita, koji se održava u Berlinu, nisu obuhvaćene ni korekcija granica ni ukidanje carine od 100 odsto za robu koja se uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine, piše portal Koha.net.

U nacrtu izjave, kako prenosi portal, koja je pripremljena od strane Nemačke i Francuske te podeljena zemljama učesnicama Samita u Berlinu, nisu spomenute ni korekcija granica, koja je do sada proklamovana kao deo mogućeg konačnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, niti se pominje ukidanje, ili suspenzija taksi koje je Kosovo uvelo na robu koja se uvozi iz Srbije i BiH i koja je od strane Srbije uslov za nastavak dijaloga između dve zemlje.

“Mi, lideri država i vlada Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Francuske, Nemačke, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije i Slovenije, kao i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i sigurnost Federika Mogerini, podsećajući na zajedničku evropsku budućnost zapadnog Balkana, pohvalili smo uspešno postignuti sporazum između Grčke i Severne Makedonije oko neslaganja o imenu kao uspešan primer rešenja sukoba. Podvukli smo značaj sporazuma o punoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije i njihovoj evropskoj perspektivi i saglasili se da sporazum treba da bude sveobuhvatan, politički održiv i da treba da doprinese stabilnosti u regionu”, kaže se u izjavi.

Takođe se ističe da su se Srbija i Kosovo složili da ubrzaju angažovanje za ostvarivanje postojećih sporazuma i da se ponovo konstruktivno angažuju na normalizaciji dijaloga uz posredovanje EU, u cilju postizanja konačnog i sveobuhvatnog sporazuma.

“Učesnici podvlače značaj transparentnog i sveobuhvatnog sporazuma koji će biti praćen naporima za povećanje poverenja. Učesnici su se saglasili da se intenziviraju aktivnosti za stvaranje regionalne ekonomske zone. Svi učesnici su ponovo potvrdili odlučnost da sarađuju u okviru takozvanog Berlinskog procesa. Saradnja, ekonomija, slobodna trgovina, saradnja u pitanjima bezbednosti, razmene mladih i pomirenje su glavni stubovi procesa”, kaže se u izjavi.

Takođe se ističe da učesnici sastanka daju podršku Regionalnoj kancelariji za omladinsku saradnju (RYCO) i pozdravljaju sledeći samit u Poznjanju u Poljskoj.

“Učesnici su se saglasili da povećaju saradnju na predupređenju radikalizma i borbi protiv terorizma i nezakonite trgovine malim i lakim oružjima. Učesnici su istakli nepokoljebljivu odlučnost prema demokratiji, vladavini zakona, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i jačanju uloge civilnog društva i nezavisnih medija. Saglasili su se da su održive reforme ključ evropske perspektive regiona i jačanja održivosti društva prema izazovima našeg vremena, kako onih unutrašnjih, tako i spoljnih. Oni su ponovili odlučnost za stabilnost regiona”, kaže se u izjavi.