Koje su posledice odluke Ustavnog suda BiH? Da li se menja Dejtonski sporazum?

Koje su posledice odluke Ustavnog suda BiH? Da li se menja Dejtonski sporazum?


Uz ugrožavanje statusa RS, odluka Ustavnog suda ima za želju centalizaciju nadležnosti u BiH, menja tumačenje Dejtonskog sporazuma, kaže prof. Vladan Kutlešić.

Profesor ustavnog prava Vladan Kutlešić smatra da sa stanovišta prava ne postoji mogućnost da se ospori odluka Ustavnog suda u Sarajevu kojom je poljoprivredno zemljište u Republici Srpskoj imovina BiH, ali dodaje da ta odluka menja odredbe Dejtonskog sporazuma.

Uz to što odluka ugoržava status Repubilke Srpske, ona ima za žejlu centalizaciju nadležnosti u BiH, i menja i tumačenje odredbi Dejtonskog sporazuma, rekao je Kutlešić za Tanjug.

Vladan Kutlešić; Foto: Ekspres/Marko Đoković

Vladan Kutlešić; Foto: Ekspres/Marko Đoković

Kultešić koji je profesor na Poslovnom i pravnom fakultetu Univerziteta Union Nikola Tesla objašnjava da su odluke Ustavnog suda konačne, obavezne i ne mogu biti preispitivane u pravnim postupcima, a da je reakcija Republike Srpske otišla u sferu politike.

Kutlešić je podsetio da je dejtonsko uređenje BiH veliki izuzetak u odnosu na ustavno uređenje durgih evropskih država iz tri razoga – što je nastalo na međunarodnoj konferenciji, a ne u procesu odlučivanja, zanovano je na anglosaksonskom pravu u sred Evrope, i na kraju krajeva na činjenici da je i dalje pod međunarodnim protektoratom.

On navodi da se te tri činjenice zloupotrebljavaju u praktičnom odlučivanju na štetu RS u pravcu centralizacije BiH.

Rukovodstvo Republike Srpske, međutim smatra on, može se u pravnom smislu pozvati, kada je reč o ovoj odluci na, kako kaže, istorijski presedan iz SAD.

Povezane vesti – Dodik: Srbi su svuda napadnuti

“U drugoj polovini 19. veka, vrhovni sud SAD koji ima ovlašćenja koja čak i prevazilaze ovlašćenja Ustavnog suda BiH, doneo je odluku koju politička vlast nije htela da izvrši. I tada je američki predsednik Endru Džekson rekao: “Sud je doneo odluku, pa nek je sprovede”, naveo je amrički primer sudske odluke i koja nikad nije primenjena.

Ta konkretna odluka o pravima Indijanaca nikada nije izvršena, rekao je Kutlešić i dodao da bi tako objasnio ponašanje lidera RS u odnosu na odluku Ustavnog suda.

U skladu sa tim, navodi Kutlešić, i rešenje odluke Ustavnog suda BiH, biće u sferi politike a ne prava.

Prema rečima Kultešića, od trenutka nastanka dejtonske BiH suviše učestala su nastojanje da se izvrsi centralizacija BiH i prenos prenos naldežnosti na njene organe.

“U ovom trenutku to je pitanje imovine, a pre toga bio je niz drugih pitanja u kojima je visoki predstavnik imao ovlašćenja da menja Dejtonski sprazum, odnosno deo koji se zove Ustav i to je iskoristio sedam puta”, rekao je profesor i podsetio na odluke visokog predsavnika o Danu Republike Srpske.

Vladan Kutlešić; Foto: Ekspres/Marko Đoković

Vladan Kutlešić; Foto: Ekspres/Marko Đoković

Prema rečima profesora, Ustavni sud BiH je raritet i prestavlja specifičan sistem odnosa u kome faktički odnosi međunarodnih pozicija i snaga imaju mnogo veći značaj od pravnih odredbi.

Navodi da problem mora da se reši unutar Saveta za primenu mira odnosno u međunarodnoj konstalaciji garanta Dejtosnkog sporazima i procesa koji se unutar njih odivja.

Kutlešić zaključuje da se rešenje problema ne može i neće naći, niti će se okončati unutar institucija, između ostalog i zato što sistem nije tako ni zamišljen.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar