Vesti
14.10.2023. 10:35
R.E.

Ivica Dačić

Ima li otetih, ranjenih i stradalih Srba u Izraelu

Izrael
Izvor: EPA / MOHAMMED SABER

Srbija je iz Izraela od početka sukoba oko Gaze prevezla 700 svojih državljana, a još 200 čeka na evakuaciju dok će se redovni letovi nacionalnog avioprevoznika Er Srbija nastaviti, rekao je u subotu ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je istakao i da je dat savet građanima Srbije, ne samo u Izraelu, da vode računa da drže kontakt sa srpskim diplomatsko konzularnim predstavništvima da se vidi šta može da se uradi. Građani Srbije mogu da se obrate na tri mesta, ambasadi Srbije u Tel Avivu, počasnom konuzlatu koji se nalazi na teritoriji blizu Gaze i direktno Ministarstvu spojnih poslova.

"Mi nemamo informacije da je bilo ko od naših građana nastradao, da se nalazi u bolnici, ili da je otet. Jedan naš građanin je ranjen, on je radio na festivalu, zbrinut je u bolnici, ali je sutradan pušten kući", naveo je Dačić i dodao:

"Četiri  puta je redovno leteo naš avion, jednom smo imali vanredni let i taj se let definiše kao evakuacioni odnosno repatricioni. On je obuhvatio sve one koji nisu bili putnici Er Srbije, već putnici nekih drugh kompanija koje su odmah obustavile letove, i jednostavno im je otkazao let i ne interesuje kako će se oni snaći", rekao je Dačić za RTS.

Srbija je od početka sukoba pre nedelju dana prevezla 700 svojih državljana. 

"Na početku su nam rekli da ima 200 ljudi, prevezli smo 700 i dalje ima 200. Hoću da vam kažem da se ta brojka menja iz dana u dan. Ima veliki broj ljudi koji jednostavno tamo žive, rade, nisu samo turisti," rekao je Dačić.

On je rekao da se svakog dana prati situaciju u Izraelu i da može i da se organizuje avion sa nekim od prijateljskih zemalja, ističući da "u svakom slučaju niko neće ostati nezbrinut". 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Srbin ranjen u Izraelu: Poznato u kakvom je stanju
Izrael

Aleksandar Nikolić

08.10.2023. 11:03

Srbin ranjen u Izraelu: Poznato u kakvom je stanju

Konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić kaže za RTS da je u subotu jedan naš državljanin lakše ranjen i da je već otpušten iz bolnice. Dodaje da je u stalnom kontaktu sa srpskim državljanima, naročito sa onima koji borave u južnom distriktu na liniji razdvajanja Izraela i Pojasa Gaze.

Close
Vremenska prognoza
few clouds
19°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve