Vesti
30.09.2022. 13:03
Beta

Info park

Koliko je u Srbiji migranata i koliko ih dnevno uđe u našu državu

MIgranti
Izvor: Shutterstock

Organizacija za podršku izbeglicama, tražiocima azila i drugim migrantima saopštila je da u Srbiji trenutno boravi 6.000 migranata i istakla da u zemlju dnevno uđe 500 novih migranata.

"U prihvatnim centrima se nalazi 159 porodica i ukupno 283 dece, od čega je 125 maloletnika bez pratnje. Oko 100 dece je školskog uzrasta, a 43 je upisano u školu u Vranju, Krnjači i Šidu", rekli su iz Info parka za agenciju Beta.
 

Kako su istakli iz organizacije, povećan je broj dečaka bez pratnje tako da je trenutno u prihvatnom centru u Preševu 58 maloletnika.

Kada je reč o ukrajinskim izbeglicama, u centru u Vranju je 78 migranata.

"Dvadesetoro dece je smešteno u vranjskom kampu i još 21 ukrajinsko dete u privatnom smeštaju", kazala je organizacija.

Info park je ocenio da država "koristi" migrante, izbeglice i tražioce azila da bi podigla kapacitet svojih institucija, a da pritom korisnici istih zapravo ne dobijaju pomoć.

Država "prednost" daje osobama koje dolaze iz Rusije i Ukrajine u odnosu na one koji dolaze sa Bliskog Istoka ili iz Afrike.

"U pitanju je disfunkcionalni pristup temi u kojoj jedni pojednici prikupljaju populističke poene dok drugi okreću glavu kako se ne bi zamerili biračkom delu", kazali su.
 

Od početka godine manje od 7.000 migranata je zatražilo neki vid pomoći od Info parka.

"Sve češće je to potreba za psihološkom podrškom i pomoći nakon pretrpljenog nasilja na granicama ili pak asistencija prilikom smeštaja u prihvatne centre pod pokroviteljstvom države", rekli su iz Info parka.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Izgubili život pokušavajući da zaustave autobus sa migrantima
autobus, autoput

Bugarska

25.08.2022. 16:20

Izgubili život pokušavajući da zaustave autobus sa migrantima

Dva policajca poginula su u Bugarskoj u pokušaju da zaustave autobus sa migrantima koji je ilegalno ušao u zemlju, saopštilo je tamošnje Ministarstvo unutrašnjih poslova.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
18°C
29.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve