Kako je “mali šengen” zavadio Prištinu i Tiranu?

Kako je “mali šengen” zavadio Prištinu i Tiranu?


Aljbin Kurti i Hašim Tači oko jednog su se složili – Samit u Ohridu nije trebao da se dogodi. Dok je Kurti negodovao isključivo zbog ideje “malog šengena”, držeći se svoje sada već poznate ideje da je reciprocitet bolji model za odnose u regionu, Tači je svojim nezadovoljstvom gađao i drugu stranu. Tiranu.

Tači je objasnio da je odbio da prisustvuje na Ohridskom samitu jer ne želi “svoju evroatlanstku perspektivu za zameni bilo kojom regionalnom”, dodajući potom kritiku na račun albanskog premijera Edija Rame zbog učešća na samitu gde, kako je naveo, “Republika Kosovo nije priznata”. Vrlo brzo, ideja o “malom šengenu” okarakterisana je kao pokušaj stvaranja četvrte Jugoslavije ili velike Albanije, zavisi s koje strane ogledala se posmatra…

EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

O tome ćemo kad dođemo kući…

I sve bi to već bilo viđeno i poznato, posebno u kontekstu postizbornih političkih previranja u Prištini, da “name of the game” nije nešto drugo. Ekonomija. Jer kada su u pitanju spoljni odnosi država u kontekstu ekonomije, onda odgovor Edija Rame izgleda ovako:

“Političari u Prištini, suprotstavljanjem inicijativi za stvaranje “malog šengena”, ugrožavaju spoljnu politiku Albanije. Dugo vremena sam objašnjavao Aljibinu Kurtiju u čemu je značaj “malog šengena”. Bio bih iznenađen ukoliko nije shvatio, jer je dovoljno inteligentan. Ako se pravi da razume ili ne razume, to je njegov izbor, ali izgleda da se spoljna politika Albanije koristi za unutrašnje potrebe. Ne verujem da je to najbolje, imaćemo vremena da porazgovaramo i produbimo diskusiju”, najavio je Rama za albansku televiziju “Top čenel”.

Edi Rama (2)

Na izjavu Kuritija da je “mali Šengen” “srpska platforma za stvaranje četvrte Jugoslavije” i da on priželjkuje jedino otvaranje granica između Kosova i Albanije, Rama mu je poručio:

“Ako mu je to želja, moraće da sarađuje sa svim državama, jer nam je za to potrebna saglasnost Srbije”.

Aljbin Kurti, EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Aljbin Kurti, EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

S druge strane, predsednik Aleksandar Vučić ocenjuje da kritike i napadi na inicijativu o formiranju “malog šengena” potvrđuju koliko je ona dobra i vredna pažnje i podsetio na procenu Svetske banke da bi balkanska šestorka njenom realizacijom uštedela 3,5 milijade evra.

“Ekstremistima, i albanskim i srpskim i kojim god hoćete, njima se ne dopada ništa što spaja ljude, ništa što donosi mir i stabilnost i razvoj. Oni bi voleli da užvaju u bari i žabokrečini u kojoj nema pomaka”, rekao je Vučić novinarima u Parizu i izrazio žaljenje što je teško i razgovarati sa ljudima bez vizije.

Kamioni i velika Albanija

Beograd, 10. novembra 2014.- Premijeri Albanije Edi Rama (L) i Srbije Aleksandar Vucic (D) na konferenciji za novinare. Premijer Srbije porucio je danas da nikome nece dozvoliti da ponizava Srbiju u Beogradu, iznenadjen provokacijom u govoru albanskog premijera Edija Rame, koju, kako je rekao, nije ocekivao. "Stvar Kosova i Metohije je gotova i ono je nezavisno", izjavio je Rama u govoru, a Vucic prokomentarisao da ne zna kakve veze Rama ima sa Kosovom."Necu da dozvolim i moj posao je da nikome ne dozvolim da ponizava Srbiju u Beogradu. KiM je deo Srbije, po Ustavu Srbije i nikakve veze sa Albanijom nije imalo i nece imati", izjavio je Vucic.FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIC/ nr

Vučić je konstatovao da je druga stvar, kad je reč o inicijativi, da li će svi izdržati tu dozu pritiska. Onima iz Crne Gore koji tvrde da su se već povezali u regionu, poručio je da sa Srbijom to nisu učinili.

“Sa nama niste. Možda sa nekim drugim, nemamo brze trake za kamione, naši kamioni na granicama čekaju po 100 stati… Kakvo je to stvaranje velike Albanije tako što ćemo napraviti još traka kojima naši kamoni mogu da prođu, da možemo sa ličnim kartama da idemo i mi i oni, što nećemo morati da izdajemo posebne radne dozovle”, rekao je predsednik i upitao sve koji su protiv inicijative: kako misle da srpska ekonomija napreduje?

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar