Vesti
30.06.2021. 17:37
Tanjug

Analiza smrtnih ishoda

Komisija utvrdila: 10.356 umrlih bilo u kontaktu sa koronom

korona, virus
Izvor: Shutterstock

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je Komisija za analizu smrtnih ishoda uzrokovanih bolešću kovid 19 utvrdila da je 10.356 građana koji su preminuli, imalo simptome korone ili bilo u kontaktu sa osobom koja je bila pozitivna.

Na konferenciji za medije na predstavljaju prvih rezultata Komisije, Lončar je objasnio da je 64,4 odsto od tog broja imalo pridružene bolesti kao što su oboljenje krvotoka, povišeni krvni pritisak, dijabetes, neurološka oboljenja.

Lončar je istakao da je prosečna starost tih preminulih 72,2 godine i da su dve trećine preminulih muškarci.

Ministar je takođe saopštio i da je u prethode četiri godine povećana smrtnost za 70 odsto u odnosu na prosek od 2012. do 2016. godine.

Najveći broj smrtnih ishoda u našoj zemlji zabeležen je u decembru 2020, kada je bio najveći talas epidemije, rekao je Lončar.

On je naglasio da su u tu statistiku uračunati svi pacijenti, ne samo oboleli od korone i da podaci pokazuju da je u Srbiji statistički manje smrtnih ishoda nego u Sloveniji, Litvaniji, Bugarskoj...

Kaže da će se u narednim danima izaći sa preciznijim podacima za mlađu populaciju, ali da se zna da je tri četvrtine preminulih bilo starije od 65 godina.

Na pitanje novinara zašto do sada nije urađena nijedna obdukcija pacijenata koji su imali koronu, Lončar kaže da su Svetska zdravstvena organizacija i struka to najstrože zabranili.

"Nismo mogli protiv toga i mislim da bismo bili ozbiljno sankcionisani da smo to uradili", rekao je Lončar.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Možda jeste korona, ali milionera ima više nego ikada
Bogati ljudi

Više od 20 miliona ljudi

29.06.2021. 11:53

Možda jeste korona, ali milionera ima više nego ikada

U godini pandemije korona virusom broj milionera u svetu premašio je 20 miliiona, podaci su koje je objavila konsultantska firma Kepgemini (Capgemini).
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve