Vesti
30.03.2021. 13:18
Tanjug

Epidemiolog i član

KON: Danas konsultacije oko mera, u Beogradu se zaravnjuje kriva

tan2021-2-24_94230390_2.jpg

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je da će danas biti održane konsultacije Kriznog štaba i Vlade oko

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon izjavio je da će danas biti održane konsultacije Kriznog štaba i Vlade oko protivepidemijskih mera, dodajući da se broj zaraženih u Srbiji "stabilizovao na visokom nivou", a u Beogradu se kriva zaravnila.

Bez obzira na sve, nema opuštanja, istakao je Kon na RTS-u.

On je kazao da se u Srbiji u toku prethodne nedelje videlo "nešto što se zove stabilizacija na vrlo visokom nivou", ali da se ne može reći da se zaravnilo.

Kada je reč o Beogradu, Kon navodi da se kriva zaravnila, pa čak pokazuje naznake spuštanja i to zahvaljujući primeni mera ali i vakcinaciji.

"Ono što smo uradili merama daje rezultate, to je evidentno, već drugu nedelju nemamo taj jasan porast iz dana u dan, nego imamo jedno zadržavanje i održavanje situacije čak i blago popuštanje, posebno u Beogradu", napominje epidemiolog.

[caption id="attachment_317979" align="alignnone" width="675"] EPA-EFE/ANDREJ CUKIC EPA-EFE/ANDREJ CUKIC[/caption]

Ukazuje da je procenat vakcinisanih u Beogradu prešao 30 odsto, a gotovo 60 odsto starijih od 65 godina u Beogradu primilo je vakcinu.

"Imamo najozbiljniju epidemijsku situaciju bez ozbira na brojke, hospitalizovani su uglavnom teži slučajevi. Taj vrh piramide su oni koji su u bolnici, posebno oni koji su na respiratorima ili potpori kisenoika, takvih ima jako mnogo", dodaje Kon.

Povezane vesti - ĐERLEK: Britanski soj toliko brutalan da nam zadaje probleme

Napominje da će danas biti održane konsultacije oko mera, a kada se o njima razmišlja, treba, kaže, shvatiti da je situacija još uvek teška.

Kada se to kaže, uglavnom se, navodi Kon, spominju Niš i Novi Sad, a nešto je bolje u Vranju, Leskovcu i na istoku zemlje.

[caption id="attachment_319833" align="alignnone" width="676"]FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ mn FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ mn[/caption]

Prema njegovim rečima, u perspektivi se može razmišljati o otvaranju bašta kafića.

"Ali pre toga mora biti jasno da virus gubi svoju snagu, da mu ne bismo dali prostor da se raširi. Kafići i restorani su zamišljene oaze u glavama ljudi gde uđeš, skineš masku i misliš da korone nema. Treba da bude razmak dva metra, da se nose maske u periodu dok se ne konzumira hrana i piće, to smo preporučili", navodi Kon.

Ocenio je da je u Srbiji problem to što se, ono što je preporučeno, uopšte ne tretira i ne radi.

To je, smatra član Kriznog štaba, zanimljiv sociološki fenomen kod nas.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
15.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve