Vesti
23.11.2020. 14:51
Tanjug

Medicinski deo Kriznog

KON: Medicinski deo Kriznog štaba je predložio oštrije mere

w_56457465.jpg

Medicinski deo Kriznog štaba je bio jednoglasan u predlogu rigoroznijih mera protiv koronavirusa, iako nije usvojeno sve što je predloženo,

Medicinski deo Kriznog štaba je bio jednoglasan u predlogu rigoroznijih mera protiv koronavirusa, iako nije usvojeno sve što je predloženo, izjavio je epidemiolog Predrag Kon i dodao da je situacija zahtevala da uvođenje novih mera bude brzo i striktno.

Očekuje da te mere daju rezultate i poručuje da je važno da svi nose maske jer je, kako kaže, zbog velikog broja asimptomatskih slučajeva, nemoguće znati ko je sve zarazan.

Kon je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da je zabrana javnog okupljanja za više od pet osoba na snazi, međutim, ističe da nije nikom padalo na pamet da se zabrani sahrana patrijarha Irineja, ali se tražilo poštovanje mera.

Povezane vesti - TIODOROVIĆ: Efekat donetih mera očekivati početkom decembra

[caption id="attachment_279437" align="alignnone" width="692"]FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC / nr FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC / nr[/caption]

Kaže da je i on gledao na televiziji da je bilo slučajeva nepoštovanja mera i da nema uvid kako je to izgledalo ukupno gledano.

Dodaje da je isto tako video da su mnogi, naročito iz državnog vrha, nosili maske, i da je to bilo veoma pristuno.

Naveo je da je sasvim sigurno došlo do zaražavanja, ali da će se to videti tek posle nedelju dana.

Govoreći o novim merama koje je predložio Krizni štab, Kon je naveo da je medicinski deo bio jednoglasan i da je predlog bio oštriji od onoga što je usvojeno.

Povezane vesti - ŠKODRIĆ: Prve doze vakcine protiv kovida u Srbiji pre Nove godine

Objasnio je da se to ne odnosi samo na zabranu rada do 17 časova, umesto do 18 časova što je usvojeno, već i da se to odnosilo na uslužne delatnosti.

Epidemiolog je rekao da postoji i nešto što nije prihvaćeno i naglašava da su mere predložene kao nešto što je vrlo hitno, ali počinju da se primenjuju tek od sutra.

[caption id="attachment_306927" align="alignnone" width="675"] EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC[/caption]

Kao obrazloženja za to Kon je naveo pripreme, sahranu patriajrha, ali i ekonomski momenat.

Kaže da sve to može da razume, ali da treba da se čuje šta je medicinski deo Kriznog štaba predložio i da je to bilo rigoroznije.

"Ne zato što mi hoćemo da zatvornimo nekog po svaku cenu, nego zato što je situacija tražila da to bude vrlo brzo i striktno", naveo je Kon.

Povezane vesti - JANKOVIĆ: Najveća briga je zaražavanje zdravstvenih radnika

Navodi da se vidi usporavanje virusa, naročito u Beogradu, međutim, kako kaže, tek će da se vidi da li će to da se održi ili će da pada.

Kon je rekao da smo sada na maksimumu, bar što se Beograda tiče i da je sad potrebno da izdržimo jer se nada da će nove mere zaista dati rezultate.

"Pratićemo situaciju iz dana u dan", rekao je Kon.

Istakao je da je svaki dan bitan za ekonomiju, ali isto tako, kaže, svaki dan je bitan i za usporavanje virusa.

[caption id="attachment_306917" align="alignnone" width="675"] EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC[/caption]

Kaže i da je postojao predlog da maske budu obavezne i na otvorenom, ali da nije bilo potpune saglasnosti ni medicinskog dela Kriznog štaba, pa je ostalo da se one nose tamo gde su kontakti neizbežni.

Kon je rekao da svakako ima mnogo više zaraženih nego što je to broj otkrivenih slučajeva.

Ističe da se taj broj kod nas može pomnožiti sa deset.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
5°C
18.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve