KON: Ne očekujem uvođenje drastičnih mera u toku leta

KON: Ne očekujem uvođenje drastičnih mera u toku leta

FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/ nr


Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon kaže da se razmišlja o zatvaranju noćnih klubova i ograničavanju radnog vremana lokala, ali da ne očekuje da će tokom leta u Srbiji biti uvedene drastične mere kao što je bilo u jeku epidemije.

Kon, ipak očekuje, da će uskoro sve više gradovi i opštine u Srbiji, kao što je uradio Novi Pazar, uvoditi vanrednu situaciju kako bi se zabranila javna okupljanja.

“To je nešto što će u bliskoj budućnosti vrlo verovatno biti korišćeno u drugim mestima, jer omogućuje zabranu javnog okupljanja, kao meru gde nemate policijski čas, ali zabranom javnog okupljanja onemogućavare masovne kontakte i širenje virusa”, rekao je Kon gostujući na Pinku.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

Kada je reč o Beogradu, Kon kaže da je to krupan zalogaj za jedan veliki grad.

“Ali, i to je nešto što se razmišlja, za noćne klubove zatvarenje i ograničavanje rada kafića, restorana i slično”, rekao je Kon i dodao da bi svi koji se tim poslom bave trebalo da poštuju mere za suzbijanje korone.

Povezane vesti – KISIĆ: Razmatra se mogućnost ograničenja rada noćnih klubova

Ističe da su to više preporuke pošto mere podrazumevaju da se uvede kontrola i sankcije kako bi se obezbedilo njihovo poštovanje.

“Situacija je takva da mere što pre treba doneti nego čekati da se još pogorša situacija. Što se tiče priče o slabljenju virusa, narod je prihvatio da je to sada nešto mnogo slabije i da ne treba da se vodi računa o tome, a virus se slabo promenio u smislu sposobnosti da izazve teška oboljenja”.

Kon dodaje da je u Beogradu oko 90 odsto zaraženih između 20 i 40 godina, što je populacija koja ima najviše kontakte.

 FOTO TANJUG/TARA RADOVANOVIC/bs

FOTO TANJUG/TARA RADOVANOVIC/bs

Što se sportskih događaja tiče, Kon ističe da su tu mere i te kako na snazi i i da se logično postavlja pitanje ko je odgovoran.

“Jasno je da je odgovoran organizator. Kada su utakmice u pitanju, tu je jasno rečeno da je 5.000 ljudi gornja granica. Tu ide kritika da to nije trebalo dozvoliti, ali to je na otvorenom, a kada je bio derbi Partizana i Zvezde, jesmo imali povećanje, ali još nije bilo tako jasno kao sada”, rekao je on i dodao da je od “502 slučaja u Beogradu samo jedna rekao da je bio na stadionu”.

Povezane vesti – UGLAVNOM MLADI: Na Infektivnoj u svakom trenutku 90 pacijenata

Govoreći o eventualnom uvođenju drastičnih mera, Kon dodaje da se ne očekuje da one budu uvedene tokom leta kada je smanjeno prenošenje virusa, za razliku od jeseni i zime.

Kon, ipak, ne veruje da će novi pik ili talas koronavirusa dostići nivo kao na početku akvitnosti.

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Očekuje nas dug period borbe sa koronavirusa i završiće se stvarenjm kolektivnog immuiteta, što će trajati par godina ili vakcinacijom, naveo je on i dodao da je sada najvažnije savesno ponašanje ljudi.

“Poslednja mera je da 14 dana bude policijski čas za sve i onda nema zaražavnja, ali tokom leta to ne može da se očekuje i zato je važno odgovorno ponašanje na duže staze.

Povezane vesti –  Kon: Situacija sa koronavirusom se pogoršava

Upitan da li će deca biti u školskim klupama u septembru ili će biti nastavljena on lajn nastava, Kon je rekao da će to zavisiti od toga kakva će biti situacija u julu i avgustu.

Kada je reč o manifestacijama, Kon kaže da je planirano da će posetioci Egzit festivala moći da uđu samo ako imaju negativan test na koronu.

Kon je dodao da i dalje misli da ne bi treblao ići na letovanje u inostranstvo i tako rizikovati pošto je povećana aktivnost virusa i u drugim zemljama u Evropi.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar