KON: Nulta tolerancija prema masovnim javnim okupljanjima

KON: Nulta tolerancija prema masovnim javnim okupljanjima

FOTO TANJUG/ ANDRIJA VUKELIC/ nr


Epidemiolog Predrag Kon kaže da prema masovnim javnim okupljanjima treba imati nultu toleranciju, jer je koronavirus još u cirkulaciji.

On je na TV Prva rekao da ga zabrinjava preterano opuštanje kada je reč o spovođenju preventivnih mera i političko previranje zbog masovnih okupljanja na kojima se, naglašava, drastično povećava rizik od prenošenja koronavirusa.

Upozorio je da jučerasnje javno okupljanje ispred Skupštine Srbije ne može da prođe bez posledica i navodi da će svoju zabrinutost preneti danas na sednici Kriznog štaba.

“Brojke su dobre i sve što gledamo jeste dobro, ali ponašanje nije u skladu sa onim što je trenutna situacija. Mi sasvim sigurno još imamo virus u cirkuaciji”, rekao je Kon.

FOTO TANJUG/ ANDRIJA VUKELIC/ nr

FOTO TANJUG/ ANDRIJA VUKELIC/ nr

Zadovoljan je što nema porasta obolelih posle odluke o otvaranju teretana, kozmetičkih i frizerskih salona, a zadovoljan je i funkcionisanjem javnog prevoza jer u autobusima nema starijih od 65 godina.

Podsetio je da postoji zabrana okupljanja više od 50 osoba i istakao da sankcinisanje nije pitanje za stručnjake.

Krizni štab bi danas trebalo da definiše pravila koja se tiču putovanja i ulaska u zemlju, a Kon kaže da je prilikom otvaranja granica veoma značajno da postoje određene mere koje će sprečiti širenje virusa.

Onima koji budu dolazili u Srbiju, kaže Kon, biće potreban PCR test ne stariji od 72 sata.

Naveo da u slučaju da naš državljanin ulazi u Srbiju ide u samoizolaciju 14 dana, a ako plati testiranje ta mera se ukida.

Kon kaže da treba da se odredi cena testiranja, jer u onu koja se pominje u javnosti od 6.000 dinara ne ulazi usluga.

On je rekao da u Srbiji postoji 12 laboratorija za PCR testiranje, a da privatnici mogu da rade brze testove ili da dokažu da mogu da rade PCR testove.

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC / nr

FOTO TANJUG/ TARA RADOVANOVIC / nr

Upitan o stavovima doktora Branimira Nestorovića koji je rekao da treba svi da se zarazimo sada kada je virus slab, Kon kaže da se epidemilozi zalažu za “tihu prokuženost”, te ocenio da se u javnosti stvara utisak da oni imaju suprotan pristup od Nestorovića, ali da se zapravo ne razlikuju, a da ih mediji “bacaju u sukob” svojim izveštavanjem.

Naveo je da nema dokaza da je virus oslabio.

“Mediji nas bacaju u sukob sa naslovnim stranama koje nas stavljaju jedne pored drugih kao da smo u ratu”, kaže Kon i dodaje da zapravo to sve zbunjuje javnost.

Kada se, kaže, sluša pažljivo Nestorić, jasno se vidi da on nigde ozbiljno ne greši.

Kon je uveren da ćemo korona virus imati i na jesen.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar