Vesti
24.02.2021. 14:00
Tanjug

Na današnjoj sednici

KON: Za sada bez novih mera, konačna odluka u petak

tan2020-4-14_16422146_5.jpg

Na današnjoj sednici Kriznog štaba nisu usvojene nove epidemiološke mere, ali jedinstven je stav da se preko vikenda mora nešto

Na današnjoj sednici Kriznog štaba nisu usvojene nove epidemiološke mere, ali jedinstven je stav da se preko vikenda mora nešto preduzeti, pa će odluka o tome biti doneta na narednoj sednici štaba, u petak, saopštio je epidemiolog dr Predrag Kon.

"U toku sastanka bilo je razmena mišljenja, različitih stavova, ali došli smo do jedinstvenog stava da se preko vikenda mora preduzeti nešto, a ostavljeno je da se to iskristališe i pripremi predlog koji bi u petak bio usvojen", rekao je Kon novinarima nakon sednice.

On je naveo da je jasno konstatovano da su mesta odakle se prenosi infekcija - ski centri, zimovališta.

[caption id="attachment_297737" align="alignnone" width="674"]FOTO TANJUG / VLADA REPUBLIKE SRBIJE / SLOBODAN MILJEVIC FOTO TANJUG / VLADA REPUBLIKE SRBIJE / SLOBODAN MILJEVIC[/caption]

Kon je istakao da se epidemiološka situacija i dalje pogoršava i da je neophodno maksimalno pojačati kontrolu, koja je, dodao je, u poslednjih nekoliko nedelja i bila pojačana.

"To treba nastaviti kako bi se sprečilo dalje ubrzano prenošenje virusa", rekao je Kon.

On je naveo da će se pojačati i nadzor nad obolevanjem u školama.

"Za sada nemamo podatke koji bi ukazviali na veliki rizik, a to je važno, jer iskustva iz drugih zemalja pokazuju da se prenošenje dešavalo u školama", rekao je Kon.

On je podsetio da svaka škola ima mogućnost da, ako se u jednoj grupi pojave dva slučaja zaraze, cela grupa prelazi na onlajn nastavu, odnosno to je u nadležnosti svake skole i lokalnog zavoda na terenu.

"Ko se premišljao - vreme je da se vakciniše"

Bez imunizacije nije moguće pobediti pandemiju i onaj ko se premišljao - vreme je da se odluči da se vakciniše, istakao je Kon.

[caption id="attachment_301319" align="alignnone" width="675"]FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr[/caption]

Kon je, posle sednice Kriznog štaba, podsetio da kolektivni imunitet uvek zaustavlja pandemiju i epidemiju.

"To će se desiti i ovog puta. Kada zavisi od brzine kojom budemo sproveli imunizaciju. Ako čekamo prirodnim putem da se to dogodi, to će potrajati", objasnio je on.

Kon je rekao da su veoma optimistične prognoze da do leta imamo kolektivni imunitet, ali ukazuje i da to nije nemoguće.

"Ono što treba svi da znaju jeste da bez imunizacije neće uspeti pandemija da se pobedi. Onaj ko se premišljao vreme je da se odluči, da reši da se vakciniše, jer je to najznačajnije u tom trenutku“, podvukao je on.

Upitan za osobe koje su nakon dobijanja vakcine obolele, Kon je ukazao da je virus masovno u cirkulaciji i da može biti asimptomatskih slučaja, odnosno da dođe neko na vakcinaciju koji nema tegobe, a da mu se one naknadno pojave.

Može, dodaje, i da se desi da se neko posle prve doze inficira, pre nego što razvije zaštitu.

Ali, kaže, utisak je da su takvi slučajevi blagi i da nema težih oblika oboljenja.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
4°C
14.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve