Vesti
20.04.2016. 09:58
ekspres

Konkursi za početnike u biznisu, fond 600 miliona dinara

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

BEOGRAD, 20. aprila  - Dva javna poziva za dodelu kreditnih i bespovratnih sredstava početnicima u poslovanju, sa ukupnim fondom od 600 miliona dinara, raspisana su danas u cilju pružanja podrške osnivanju novih preduzeća, podsticanja zapošljavanja i održivog i sveobuhvatnog razvoja.  Reč je o dva programa koji se realizuju u okviru Godine preduzetništva i koje Ministarstvo privrede sprovodi sa Fondom za razvoj i Razvojnom agencijom Srbije, saopšteno je danas iz tog Ministarstva.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju koji se realizuje sa Fondom za razvoj predstavlja kombinaciju 30 odsto bespovratnih sredstava i 70 procenata povoljnih kredita Fonda. Za njegovu realizaciju Ministarstvo privrede je opredelilo 150 miliona dinara za dodelu bespovratnih sredstava, dok je Fond za razvoj za kreditiranje preduzeća i preduzetnika opredelio 350 miliona dinara. Za sredstva po ovom programu mogu aplicirati nezaposlena lica, postojeći preduzetnici, mikro i mala preduzeća, koja su registrovani u APR-u, najranije u godini koja prethodi godini podnošenja zahteva.
Sredstva se mogu koristiti za nabavku opreme, dogradnju, rekonstrukciju, opremanje, adaptaciju ili sanaciju poslovnog ili proizvodnog prostora, kao i za nabavku trajnih obrtnih sredstava koja mogu da učestvuju najviše do 20 odsto u strukturi ukupnog ulaganja.
Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Krediti Fonda se odobravaju sa rokom otplate do pet godina, u okviru koga je grejs period do jedne godine. Kamatna stopa je 1,5 odsto godišnje uz garanciju banke i 3,0 procenta godišnje uz ostala sredstva obezbeđenja - različite vrste hipoteka, ugovorno jemstvo, menica i sl.  Projekat podrške početnicima za započinjanje posla - start-up koji realizuje Razvojna agenicija Srbije okrenut je mladima, ženama, osobama sa invaliditetom, onima koji su ostali bez posla u procesu privatizacije ili su iz devastiranih područja.  Ovim programom osetljivijim ciljnim grupama omogućava se da konkurišu svojom idejom, prođu obuke za započinjanje biznisa i izradu biznis plana. Najbolje poslovne ideje dobiće bespovratnu pomoć i mentoring u ranoj fazi razvoja, kada su i najosetljiviji.Ukupna raspoloživa sredstva za realizaciju ovog projekta iznose 100 miliona dinara.Detaljnije informacije o uslovima javnih poziva mogu se videti na internet prezentacijama Ministarstva privrede , Fonda za razvoj , Razvojne agencije Srbije i Godine preduzetništva .

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
27.09.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve