Vesti
11.03.2020. 13:09
Tanjug

KORONAVIRUS U SRBIJI: Broj zaraženih porastao na 12 slučajeva

tan2020-2-26_20325781_0_small.jpg
Izvor: AP / Fernando Llano

U Srbiji je potvrđeno još sedam slučajeva zaraze koronavirusom, tako da je broj zaraženih porastao na 12, saopštilo je jutros Ministarstvo zdravlja.

Od poslednjeg izveštaja, sinoć u 18 časova, do jutros u osam sati, testirani su uzorci 13 osoba od kojih je sedam bilo pozitivnih i šest negativnih na novi koronavirus.

Do danas u 8 sati u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 130 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slucaja.

Od sedam novih slučajeva, pet je povezano sa dve ženske osobe za koje je juče utvrđeno da su pozitivne nakon direktnog kontakta sa državljankom strane zemlje koja je nedavno boravila u Srbiji, a za koju je utvrđeno da je pozitivna na COVID-19 nakon povratka u državu gde joj je prebivalište.

EPA-EFE/MARTIN DIVISEK EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Preostala dva slučaja su potvrđena nakon njihovog boravka u i kontakata sa osobama u inostranstvu, u Italiji i Nemačkoj.

Ministarstvo apeluje na građane i podseća ih, na osnovu ovih primera, na značaj lične odgovornosti u ovakvim situacijama, jer je ovim primerom potvrđeno da su pojedinci olako shvatili upozorenja i preporuke struke, da kad imaju simptome ne idu u zatvorene prostore i među ljude.

Time se mogućnost širenja virusa samo uvećava, jer jedna osoba sa simptomima ostvari i do 50 kontakata u takvim uslovima, pa ne ugrožava samo svoje zdravlje, vec i zdravlje drugih.

Zato je od izuzetne važnosti da se poštuju preporuke struke, da se ne shvataju olako njihova upozorenja o praćenju simptoma i odgovornom ponasanju svakog pojedinca.

Inače, u 11 sati trebalo bi da počne sastaak državnog vrha Srbije s predstavnicima svih službi koje su angažovane u borbi protiv koronavirusa u Srbiji.

"Neće biti iznenađenje ako u da narednom periodu budemo imali veći broj obolelih"

Od sedam novootkrivenih pacijenata, jedan pacijent u Novom Sadu ima ozbiljnu kliničku sliku bolesti, dok ostali imaju lakšu do umereno tešku kliničku sliku, kaže direktor Infektivne klinike KCS Goran Stevanović.

Cheng Min/Xinhua via AP Cheng Min/Xinhua via AP

On je za RTS naglasio da pacijenti nisu životno ugroženi, da su u stabilnom stanju i dobijaju predviđenu terapiju. "Ovakav broj obolelih je posledica naše neodgovornosti prema okolini, prema kolektivu. Najveći broj novootkrivenih slučajeva potiču od jednog izvora, gde je komunikacija bila u uskom prostoru", naveo je Stevanović.

On je apelovao na građane da poštuju mere koje je propisalo Ministarstvo zdravlja, da ukoliko su prehlađeni, kašlju, kijaju ostanu kod kuće, ne idu na posao, ne idu na skupove gde se nalazi veliki broj ljudi na malom prostoru.

"Neće biti iznenađenje ako u da narednom periodu budemo imali veći broj obolelih i to uglavnom iz jednog izvora", naglasio je on.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
14.06.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve