Vesti
27.08.2019. 13:14
Tanjug

Bivša hrvatska premijerka

KOSOR: Napadi na Srbe kod Knina mlako osuđeni u Hrvatskoj

jadranka-kosor-portret.jpg

Bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor komentarisala je poslednje napade na hrvatske građane srpske nacionalnosti na području Knina, ocenivši da ne

Bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor komentarisala je poslednje napade na hrvatske građane srpske nacionalnosti na području Knina, ocenivši da ne misli da je aktuelna situacija u Hrvatskoj teža od one 90-tih, ali smatra da su ti napadi mlako osuđeni.

Pritom, dodala je, ne isključuje mogućnost jačeg pritiska jednog dela tzv. braniteljskih udruženja s obzirom na to da je, kako kaže, teško prepoznati kakva je spoljna politika Hrvatske prema Srbiji.

[caption id="attachment_230469" align="alignnone" width="676"] FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC/ nr FOTO TANJUG/ FILIP KRAINCANIC/ nr[/caption]

Kako kaže, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i, kako kaže, "ekipa iz Srbije" koriste te događaje za blaćenje Hrvatske.

"Jedan konglomerat rastućih problema i bujanja mržnje koja proizlazi iz toga što mnogi problemi nisu rešeni ili se na njih nije adekvatno reagovalo. Sigurno je da se tu neće svrstati jedno najveće udruženje HVIDRA na čelu s gospdinom Ðakićem koji neće dozvoliti da se udari na vladajuću stranku", rekla je Kosor za zagrebačku N1 tv.

Kosor je rekla da ne zna zašto lider SDSS, Milorad Pupovac, zaboravlja da je i on taj koji je odgovoran za atmosferu u društvu, jer je deo vladajuće koalicije. Na pitanje šta bi pokazali izlaskom iz vladajuće većine, Kosorova je rekla da bi pokazali da misle ozbiljno.

MILORAD PUPOVAC

"Ovako sva ta kuknjava pada na tlo. Oni su ti koji mogu razgovorima u vladajućoj koaliciji da utiču na to kako će stvari u državi ići... To su načela na kojima funkcioniše parlamentarna demokratija. Ja pritom ne zagovaram da Pupovac napusti koaliciju", kaže Kosor, koja kaže da je bilo za očekivati da premijer Andrej Plenković reaguje na Pupovčeve izjave da Hrvatska postaje faktor nestabilnosti u regionu.

[caption id="attachment_196583" align="alignnone" width="710"]Predsedništvo Srbije Predsedništvo Srbije[/caption]

Poredeći aktuelnu situaciju sa vremenom kada je ona bila predsednica vlade i kada su izbijale netrpeljivosti prema prema određenom delu srpske nacionalne manjine, Kosor kaže da je to uvek tinjalo, a ponekad je bilo i varnica.

"Kad se, kaže, 2006. dogodilo kamenovanje kuće u Biljanima Donjim, ja sam kao potpredsednica vlade otišla tamo, razgovarala s njima i umirila ih. U susednoj Škabrnji su to saznali i počeli su protesti. Otišla sam i u Škabrnju i razgovarala kao tadašnja ministarka branitelja. Mi smo tada uspeli da razrešimo tu situaciju", rekla je Kosor.

[caption id="attachment_225783" align="alignnone" width="554"]FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ MARIO STRMOTIC FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ MARIO STRMOTIC[/caption]

Osvrnula se i na predsednicu Grabar-Kitarović rekavši da ona zaboravlja da je donesen zakon o aboliciji, koji je doneo još Franjo Tuđman. Dakle, dodala je, oni koji se pozivaju na Tuđmana bi uzimali parcijalno od Franje Tuđmana i njegove politike, ali ono što im ne odgovara, to ne bi uzimali.

"Ja mislim da su i u ovom slučaju ljudi koji predstavljaju državu trebalo da odu tamo", istakla je Kosor.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
3°C
17.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve