Vesti
03.04.2019. 20:38
R. E.

Kosovo i film - recept za Hladni rat

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net
Nije bilo potrebno mnogo, pa da se Hladni rat zapadne i ruske meke moći rasplamsa. I to ponovo na Balkanu. Pre sedam godina okidač je bio debitantski film Anđeline Džoli "U zemlji krvi i meda", danas "Balkanska međa" Andreja Volgina. Radnja - u oba slučaja rat. Lokacija - tada Bosna, sada Kosovo. Holivud vs. rusko-srpska koprodukcija. Srbi uvek u ulogama...
Ideja ostvarenja da se kroz priču o ljubavi Srbina i muslimanke u ratu u BiH pokažu sve strahote, ali upakovana u holivudsku recepturu, kao nožem podelila je regionalnu, ali i stručnu javnost. Nakon premijerne projekcije "U zemlji krvi i meda" u Berlinu filmski kritičari ocenili su da je sve maksimalno banalizovano, jednostrano, sa obiljem brutalnih scena nasilja koje su gotovo sve pripisane srpskoj vojsci.
Zaključak je, što se tiče filmske kritike, bio gotovo jednoglasan - Anđin film nema umetničke kvalitete. Nezaokružena celina. Prekomplikovana tematika, scenario pun nelogičnosti. Nikako stranim kritičarima nije bilo jasno zašto se posle dve decenije poznata glumica uhvatila tematike koja Amerikancima i ostatku sveta i nije preterano značila ni dok je rat na Balkanu trajao.
Zanimalo je ipak publiku u Sarajevu, gde je premijera prošla uz ovacije publike.
Razočarani Tajms
Sedam godina kasnije snimljen je film o jednom drugom ratu. Priča u akcionom blokbasteru prati akciju bataljona ruskih padobranaca koji su tokom NATO bombardovanja zauzeli aerodrom Slatina u Prištini, i to u rusko-srpskoj koprodukciji. "Balkanska međa" oduševila je domaću i rusku publiku koja danima unazad puni bioskopske sale.
Međutim, ima i onih kojima se obrađena tema ne dopada. Britanski list "Tajms" oštro je iskritikovao film ocenivši da ovakav prikaz istorijskih događaja potkopava regionalni mir!
"Gledaoci koji očekuju tačan prikaz istorijskih činjenica biće razočarani. Film prikazuje Kosovo, regiju naseljenu etničkim Srbima i Albancima, koja se pretvara u anarhiju u trenutku kada počinje NATO intervencija. Kosovsko-albanski vojni zapovednik otima kontrolu nad vazduhoplovnom bazom i samo ruska intervencija vraća mir regionu. Sve je protiv naših heroja, ali zajedničke snage Rusa i Srba mogu napraviti ovaj neverovatan poduhvat", navodi u kritici britanski Tajms istovremeno stavljajući film u kontekst širenja ruske meke moći.
Putinova propaganda
Kako prenosi Sputnjik, Tajms čak na izvestan način poziva na cenzuru filma navodeći da je "Putinov režim poznat po svojim propagandnim kampanjama koje pravdaju drastične akte nasilja nad malim nacijama i narodima bez zaštite" i da je "vreme da se na to stavi tačka".
"Kada se laž zaodene u istinu u opasnosti su život i sloboda", navodi se u tekstu britanskog nedeljnika.
Podsećamo, premijera filma "Balkanska međa" u Beogradu i Moskvi, u kojem između ostalih glume Miloš Biković, Milena Radulović, Miodrag Radonjić, Aleksandar Srećković Kubura, Anton Pampušni i Goša Kučenko, pa čak i Emir Kusturica, održana je na 20. godišnjicu bombardovanja. Uprkos ratnoj tematici, ruska ekipa koja je radila na ovom filmu poručuje da film nosi snažnu mirovnu poruku.
Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve