Vesti
27.05.2024. 13:32
Beta

Zvanično

Kosovo postalo pridruženi član Parlamentarne skupštine NATO

NATO
Izvor: Shutterstock

Parlamentarna skupština NATO je u Sofiji prihvatila preporuku za unapređenje statusa Kosova sa člana posmatrača na pridruženog člana, objavio je program na albanskom Radija slobodna Evropa (RSE).

Većina zemalja glasala je za, jedan glas je bio protiv, a 14 zemalja je bilo uzdržano.

Delegacija Skupštine Srbije je dan ranije pismom zatražila od Parlamentarne skupštine NATO da se status Kosova ne unapređuje.

Parlamentarna skupština NATO je institucionalno odvojena od NATO, ali služi kao važna veza između NATO i parlamenata zemalja članica.

Sastoji se od 281 delegata iz 32 zemlje članice NATO. Pored njih, u aktivnostima PS NATO učestvuju i delegati iz devet  pridruženih zemalja, četiri pridružene mediteranske zemlje, kao i osam parlamentarnih delegacija posmatrača.

Pridruženi članovi među kojima su i Srbija i Bosna i Hercegovina mogu podnositi predloge odluka i amandmane na odluke. Takođe, oni mogu služiti kao specijalni izvestioci udruženi u komitete, kako bi predstavili svoje perspektive u izveštajima NATO-Parlamentarne skupštine.

Međutim, oni nemaju pravo da glasaju o skupštinskim izveštajima, rezolucijama ili rukovodstvu, niti doprinose njenom budžetu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
33°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve