Vesti
30.09.2021. 12:44

Posle dva dana razgovora

Kosovo: Postignut dogovor

kosovo
Izvor: Shutterstock

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je da je postignut dogovor o deeskalaciji situacije na severu Kosova i Metohije, nakon dva dana intenzivnih pregovora, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić je potvrdio da je srpska strana prihvatila kompromis.

"Imamo dogovor! Nakon dva dana intenzivnih pregovora, sporazum o deeskalaciji i napretku je postignut", naveo je Lajčak na Twitteru.

Lajčak je objavio i zaključke sastanka glavnih pregovarača u tri tačke, kojima se predviđa da povlačenje specijalnih jedinica kosovske policije na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak i deblokade puteva počnu 2. oktobra u osam časova, a traju do 16 sati tog dana.

Prva tačka dogovora predviđa i raspoređivanje KFOR-a na prelazima Jarinje i Brnjak pre početka povlačenja i deplokade puteva, kao i da KFOR ostane otprilike dve nedelje kako bi se obezbedila bezbedno okruženja i sloboda pokreta.

Prema drugoj tački, od 4. oktobra u osam sati ujutru na snagu stupa režim stikera dogovoren u okviru dijaloga uz posredovanje EU kao privremena mera dok se ne dogovori trajno rešenje.

Treća tačka predviđa da se uspostavi radna grupa koju će činiti predstavnici EU, Beograda I Prištine, kojom će predsedavati EU "kako bi se pronašlo trajno rešenje za pitanje registarskih tablica, na osnovu standarda i praksi EU".

Prvi sastanak radne grupe biće održan 21. oktobra 2021. u Briselu, a u roku od šest meseci do prvog sastanka, radna grupa će predstaviti svoje predloge za trajno rešenje tokom dijaloga na visokom nivou.

Lajčak je zahvalio glavnim pregovaračima Besniku Bisljimiju i Petru Petkoviću na spremnosti da pregovaraju i da se dogovore radi dobrobiti naroda.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da je srpska strana u Briselu prihvatila, kompromisni predlog za deeksalacoiju situacije na severu Kosova i Metohije.

"Mislim da smo došli do neke vrste kompromisnog rešenja, kojim sam zadovoljan i smtaram da je važan za našu stranu", rekao je Vučić na prs konferenciji u Nišu, gde je prethodno sa predsednikom EK Ursulom fon der Lajen prisustvovao početku dva važna projekta za Srbiju.
 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
10.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve