Vesti
27.05.2021. 14:05
Tanjug

Kurti pisao ocu Savi

Kosovski premijer želi da poseti Visoke Dečane

Aljbin Kurti
Izvor: EPA / AFP POOL / KENZO TRIBOUILLARD / POOL

Kosovski premijer Aljbin Kurti uputio je pismo igumanu manastira Visoki Dečani ocu Savi Janjiću, u kojem mu je predočio "posvećenost kosovske vlade u zaštiti kosovskog nasleda svih zajednica na Kosovu".

Kurti se u tom pismu obavezao da će vlada kojom on rukovodi zaštititi pravoslavne crkve na Kosovu, izrazivši želju da poseti manastir Visoki Dečani, ali još nije dobio odgovor, piše Kosovo onlajn

Informaciju o pismu je na društvenim mrežama podelio ministar kulture Hajrula Čeku.

"Naša vlada je zainteresovana za zaštitu celokupne kulturne baštine Kosova. Kulturna raznolikost naše zemlja najsnažnija je garancija trajnog mira. Kao premijer Kosova pobrinucu se za sve naše monumente, posebno za pravoslavne crkve i manastire. Sva imovina bogatog kulturnog nasleđa Kosova bez izuzetka je izvor ponosa, identiteta i obrazovanja za našu zemlju i našu državu", naveo je Kurti u pismu.

Dodao je da su "kosovske institucije do sada preduzele brojne akcije kako bi se zaštitila prava nevećinskih zajednica".

"Želimo da nastavimo sa dobrim radom kako bi svi naši građani mogli nesmetano da koriste našu kulturnu baštinu sa univerzalnim vrednostima", poručio je Kurti.

On je na kraju svog pisma izrazio uverenje da se samo "direktnom i iskrenom komunikacijom mogu ukloniti predrasude, nesporazumi i rešiti uobičajeni izazovi".

 

 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kurti: Osnovaćemo institut za zločine koje je počinila Srbija
Aljbin Kurti

Ponovo preti

17.05.2021. 13:06

Kurti: Osnovaćemo institut za zločine koje je počinila Srbija

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je na vanrednoj sednici skupštine da će biti osnovan institut koji će dokumentovati zločine koje je, kako on tvrdi, Srbija počinila na Kosovu i Metohiji.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
10°C
24.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve