Vesti
01.03.2021. 17:21
Tanjug

Predsednik Srpske akademije

KOSTIĆ: Kusturica još uvek nije kandidat za članstvo u SANU

vladimir-kostic-foto-oksana-skendzic-6_small.jpg

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostiću u otvorenim pismom javnosti povodom odbijanja kandidature reditelja Emira Kusturice za članstvo

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostiću u otvorenim pismom javnosti povodom odbijanja kandidature reditelja Emira Kusturice za članstvo SANU i optužbi reditelja da se on (Kostić) meša u izbor novih članova navodi da Kusturica još nije zvanično kandidat za članstvo u SANU.

Predsednik SANU napominje da "u proceduralnom smislu, Odeljenje jezika i književnosti (OJK) nije do sada kandidovalo gospodina Emira Kusturicu kao kandidata na izborima za članstvo u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU), koji su planirani za novembar ove godine jer se po proceduri izbora to može dogoditi u aprilu ili maju.

Kostić je odgovorio i na Kusturičine reči da ne veruje u dobre namere Vladimira Kostića, a najmanje "u njegovo viđenje budućnosti Kosova i Metohije" porukom da Kustiruca ne zna šta on (Kostić) misli o tragediji otetog Kosova i Metohije, niti želi da se po pitanju patriotizma nadgornjava sa bilo kim.

"Koliko je meni poznato, gospodin Emir Kusturica je, kao uostalom i svi drugi razmatrani stvaraoci, evidentiran kao jedan od mogućih kandidata odeljenja o kojima će se tek glasati u nekoliko krugova tokom narednih meseci, i to na predlog akademika Matije Bećkovića. Uostalom, na isti način i na istom odeljenju gospodin Emir Kusturica je bio predložen i u izbornom ciklusu 2018. godine. Ideja da sam ovoga puta izvršio uticaj na akademika Matiju Bećkovića da ga predloži, zvuči mi krajnje apsurdno" kaže Kostić.

On dodaje i da pominjanje politički korektnih kandidata ne razume, utoliko pre, kako kaže, što na ovom nivou predlaganja niko ne može da bude više od evidentiranog stvaraoca.

[caption id="attachment_273695" align="alignnone" width="673"]Foto: Oksana Skendžić Foto: Oksana Skendžić[/caption]

Dodaje i da nije bio u prilici da upozna Emira Kusturicu, osim na nekoliko slučajnih svečarskih susreta, te da ga smatra velikim umetnikom, što i sada misli, bez obzira na eventualne međusobne nesporazume i razlike.

Povezane vesti - AUTORSKI TEKST VLADIMIRA KOSTIĆA: Srpsko pitanje

Osvrćući se na na navode Emira Kusturice da je "predsednik SANU, Vladimir Kostić, telefonskim razgovorom obavestio Ođeljenje za jezik i književnost kako bi trebalo oni da ga predlože za članstvo, a ne novostvoreno Odeljenje za umetnost gde su kandidati scenski umjetnici i što predstavlja medij u kojem sam postigao najveće rezultate" Kostić navodi da to jednostavno nije tačno.

Kostić je uveren je da će njegove tvrdnje i potvrditi i oni koji ovo odeljenje vode i oni koji su njegovi članovi i dodaje da je u brojnim privatnim razgovorima iznosio samo stavove.

"Ali, predloge na bilo kom odeljenju daju sami članovi i teško da tu bilo šta može neko sa strane, bez obzira na funkciju (a možda i upravo zbog nje). Ideju o demencijalnom naumu da gospodin Emir Kusturica bude predložen, a potom neizabran, neću da komentarišem" napominje Kostić u pismu .

Kostića su , kako je napisao, posebno pogodile tvrdnje Emira Kusturice da je "sposoban da kontroliše "armije" akademika koja, očito paradoksalno, a da tiha većina misle drugačije", čime, kako tvrdi, Kusturica, vređa te akademike i njihov integritet.

Na kraju otvorenog pisma javnosti Kostić navodi da Emir Kusturica ne zna šta on misli o tragediji otetog Kosova i Metohije.

"Ne želim da se po pitanju patriotizma nadgornjavam sa bilo kim, pogotovu ne sa onima koji koriste jeftine denuncijacije o soroševskim viđenju problema, organizacije sa kojom nikada nisam imao nikakav kontakt. SANU i njeni članovi pojedinačno nisu ćutali o Kosovu i Metohiji i pitanje je samo da li neko to želi da vidi." piše Kostić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
4°C
14.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve