Vesti
21.10.2021. 16:03
Tanjug

Ana Brnabić

Kovid propusnice u Srbiji: Kontrole od subote, kazne od ponedeljka

Kovid propusnice
Izvor: Shutterstock

Predsednica Vlade Ana Brnabić održala je danas sastanak sa nadležnim službama u vezi sa uvođenjem kovid propusnica, na kome je odlučeno da kontorola kovid propusnica počinje od subote, a novčano kažnjavanje od ponedeljka.

Na sastanku, kojem su prisustvovali ministri unutrašnjih poslova i zdravlja, Aleksandar Vulin i Zlatibor Lončar i direktor Bezbednosno informativne agencije Bratislav Gašić, razgovarano je o načinu kontrole kovid propusnica, očitavanju digitalnih zelenih sertifikata, sprečavanju eventualnih zloupotreba i datumu početka primene ove mere.

Odlučeno je da kažnjavanje pravnih i fizičkih lica počne od ponedeljka, 25. oktobra.

Prethodno, u subotu i nedelju će sve inspekcije biti na terenu, kako bi, zajedno sa ugostiteljima, proverili u praksi kako funkcioniše sistem.

Ova odluka je doneta iz razloga pružanja dodatnog vremena ugostiteljima, kako bi pronašli što bolji i efikasniji sistem organizacije i kontrole kovid sertifikata, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Cilj uvođenja kovid propusnica je isključivo zaštita zdravlja svih stanovnika Srbije, a nikako novčano kažnjavanje građana. Stoga se Vlada Srbije nada da će se i tokom dva dana vikenda građani i privrednici ponašati odgovorno, s obzirom na to da odluka o kontroli kovid propusnica i novčanom kažnjavanju neće biti dalje odlagana.

Na današnjoj sednici Vlade, u konsultaciji sa Kriznim štabom za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti Kovid-19, doneta je odluka da će kovid propusnica biti validna i u slučaju posedovanja na Digitalnom zelenom sertifikatu i pozitivnog testa na antitela (IgG), ne starijeg od tri meseca i urađenog u laboratoriji u javnoj svojini koji dokazuje dovoljno visok stepen zaštite u slučaju preležanog kovida.

U saopštenju se podseća da su kovid propusnice, tj. kontrola zelenih sertifikata, nešto što se već dugo primenjuje širom sveta u ugostiteljskim objektima.

Ta mera, kao i verovatno mnoge ostale epidemiološke mere biće ukinute onoga momenta kada stepen vakcinacije stanovništva dostigne zadovoljavajući nivo. To će, sudeći po iskustvu ostalih zemalja, biti osnov za postepeno vraćanje u život kakav pamtimo pre 2020. godine.

U Republici Srbiji dostupne su četiri vrste vakcina - kineska vakcina Sinofarm, ruska vakcina Sputnjik V kao i vakcine proizvođača Fajzer i Astra Zeneka.

Vakcinacija je moguća na svim vakcinalnim punktovima i domovima zdravlja svakoga dana, uključujući i dane vikenda, navade o je u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Lažne kovid propusnice za 400 evra
Kovid propusnice

Slovenija

20.10.2021. 15:22

Lažne kovid propusnice za 400 evra

Dve medicinske sestre iz Slovenije suspendovane su nakon što je otkriveno da su izdavale lažne sertifikate o vakcinaciji u zamenu za novac.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
14°C
04.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve