Vesti
29.12.2020. 14:15
Tanjug

"Krajem proleća početak povratka normalnom životu"

tan2020-4-10_115147138_8.jpg
Izvor: FOTO TANJUG / DIMITRIJE NIKOLIC

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tidoroović je rekao danas da je epidemiološka situacija još teška i ozbiljna iako opada broj novozaraženih, hiospitalizovanih i umrlih, te da su brojke i dalje visoke.

On je gostujući na TV Prva ponovio da organizivanog dočeka Nove godine i reprize dočeka 1. januara neće biti, da će tada ugostiteljski objekti raditi do 18 časova, a da se kasnije vraćaju na režim rada do 20 časova i da će to važiti do 11. januara kada će se razmotriti sadašnje mere.

Na pitanje da li je odluka o zabrani dočeka i radnom vremenu kafana za Novu godinu doneta jednoglasno, Tiodorović je rekao da nije bilo stavova koji bi protuverečili stavovima članova iz mediconskog dela Kriznog štaba i da i oni koji su ranije imali tvrd stav sada nisu bili takvog stava.

FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/bs

"Nije bilo neslaganja, samo razlike u nijansama, tipa da li da ugostiteljski objekti rade do 17 ili 18 časova“, rekao je Tiodorović.

Na pitanje šta bi rekao onima koji ipak planiraju da organizuju žurke za Novu godinu, odgovorio je da oni treba da znaju da i sami mogu doći na red za bolnicu a da mesta u bolnici možda neće biti.

Naveo je da od korone umiru i mladi ljudi i da je nedavno preminula jedna devojka rođena 1993. godine.

Povezane vesti - Bez organizovanog dočeka, ugostitelji 31. i 1. do 18 časova

Takođe i da je više od 67 odsto hospitalizovanih u grupi radno-aktivnog stanovništva, a da je više od 72 odsto preminulih starije od 70 godina.

Upozorio je da ukoliko budemo dočekivali Novu godinu po kućama sa velikim brojem ljudi, možemo očekivati da oko 15. Ili 20. januara imamo novi žestok talas korone kao ovaj u kome se još nalazimo.

Istakao je da kriva trenutno ima tendenciju blagog pada, da je više otpuštenih nego primljenih ali da su ipak bolnice pune i da je teško smestiti novoobolelog na bolničko lečenje.

FOTO TANJUG/ ANDRIJA VUKELIC / an FOTO TANJUG/ ANDRIJA VUKELIC / an

Sve to, rekao je Tiodorović, nalaže da i dalje budemo oprezni i poštujemo mere zaštite.

Povezane vesti - "U januaru vakcinacija lekara i medicinskih radnika"

Prema njegovim rečima verovatno smo već postigli 30 odsto kolektivnog imuniteta, a kroz vakcinaciju u januaru bi mogli da dostignemo između 45 i 50 odsto i time se približili poželjnom imunitetu od 60 odsto.

Procenio je da bismo tek pri kraju proleća mogli da se nađemo, kako je rekao, na zelenoj grani i da se vraćamo normalnom životu koji bi ličio na onaj pre korone.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
16°C
29.09.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve