KRIVOKAPIĆ: Nova vlada zatiče stanje “spržene zemlje”

KRIVOKAPIĆ: Nova vlada zatiče stanje “spržene zemlje”

EPA-EFE/BORIS PEJOVIC


Mandatar Zdravko Krivokapić dostavio je danas Skupštini Crne Gore Predlog programa nove vlade, koji će predstaviti na sednici parlamenta u sredu, 2. decembra.

U ekspoze koji ima 51 stranu, Krivokapića poručuje da je osnovna težnja nove vlade da bude vlada svih, odnosno vlada naroda, jer nam je, kako kaže, građanin na prvom mestu i “želimo da služimo našim građanima, domaćinski i odgovorno – za prosperitet našeg drustva u celini”.

Ocenjujući stanje koje nova vlada zatiče, Krivokapić kaže da se s pravom može nazvati “svojevrsnim državnim udarom”.

 EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

“Situacija u javnim finansijama je ozbiijna, administrativni aparat preglomazan i neefikasan, epidemiološka situacija izazvana virusom COVID-19 je izvan kontrole, zdravstveni sistem je nadomak kolapsa, dok je medicinsko osoblje na ivici izdržljivosti, regularnost obrazovnog procesa je pod znakom pitanja, nezaposlenost svakim danom raste used snažne ekonomske recesije, a građani su odavno izgubili poverenje u institucije”, naveo je Krivokapić.

Povezane vesti – “Odluka Crne Gore pečat na sve što je uradila vlast Đukanovića”

Kriza je, ističe, velika.

“Odlazeća vlast je primenila i sprovodi scenario spržene zemlje kako bi nam dodatno otežala posao, ali to nas nije pokolebalo i svesni smo da se postojeća kriza može prevazići isključivo reformama, postenim i domaćinskim upravljanjem, znanjem i permanentnim radom na jačanju ekonomije i unapređivanju vladavine prava”, naveo je Krivokapić.

Kao prioritet nove vlade istakao je borbu protiv korupcije i kriminala, pravdu i ravnopravnost, dobrosusedski odnose sa zemljama okruženja, obezbeđenje fer uslova na izborima, smanjenje troškova u oblasti javne potrošnje, kao i stvaranje poverenja javnosti i potpunu transparentnost rada državne administracije.

Među prioritetima su podsticanje prerađivačke industrije, proizvodnje hrane, IT sektora, turizma i svih akcija ekonomskog razvoja “onog koji je održiv i inkluzivan, baziran na inovacijama i znanju”.

“Usmeravanje kapitalnih investicija u strateške prioritete Crne Gore – pre svega u energetsku i saobraćajnu infrastrukturu. Unapređenje korporativnog upravljanja u državnim preduzećima i njihovu depolitizaciju, promovisanje humane dualne ekonomije, oslonjene na porodična gazdinstva u sektorima poput poljoprivrede, mini industrije, drvoprerade, turizma”, navodi se u ekspozeu.

 EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Prioriteti su i mere ekonomskog oporavka i podrške oporavku privrede nakon pandemije korona virusa, zdrava životna sredina, dostupnost informacija i osuda svih zloupotreba pred sudom javnosti, slobodu govora i zaštita ličnog dostojanstva, eliminisanje svih oblika diskriminacije, sloboda veroispovesti i sloboda medija, saradnja sa civilnim društvom, dosledno sprovođenje reformi u cilju demokratizacije odbrambenog sistema sa posebnim fokusom na depolitizaciju, vraćanje ugleda i integriteta institucijama sistema nacionalne bezbednosti…

“Zdravstvo posvećeno pacijentu i usmereno na borbu sa svim zdravstvenim izazovima, mere socijalne zaštite i zaštitu ranjivih, obrazovanje fokusirano na kreativnost i prepoznavanje talenata, kultura koja se zasniva na njegovanju tradicije”, navodi se u ekspozeu mandatar.

Povezane vesti – Odlazak velikog Đeda

Poručio je i da je opredeljenje nove vlade da predano i odgovorno pristupi brojnim izazovima i problemima, ne sa ciljem da vlada, nego da služi i unapređuje.

“Zato smjenjivost smatramo prilikom za bolji izbor. Trudićemo se da uvek vidimo ono što je najbolje, da delujemo dobronamerno, da bi rezultal doveo do rešenja koja će svima nama na najboiji način obezbediti prosperitet, vidijiv napredak i kvalitet života na nivou evropskih standarda”, naveo je Krivokapić, koji je u petak, 27. novembra, predstavio sastav nove vlade.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar