“KRŠENJE REZOLUCIJE 1244” Gana: Odluka o priznanju Kosova je bila preuranjena

“KRŠENJE REZOLUCIJE 1244” Gana: Odluka o priznanju Kosova je bila preuranjena

Shutterstock


Vlada Republike Gane odlučila je da povuče priznanje Kosova kao nezavisne države, jer predstavlja kršenje Helsinškog dogovora i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti, navodi se u diplomatskoj noti te države upućenoj Srbiji.

U noti, u koju je Tanjug imao uvid, navodi se da je Gana 2012. godine odlučila da prizna Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu, nakon čega je usledilo uspostavljanje diplomatskih odnosa između dve zemlje, ali da se ispostavilo da je ta odluka bila preuranjena.

“Pomenuto priznanje predstavljalo je kršenje Helsinškog dogovora, a takođe fundamentalno kršenje rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Ispostavilo se da je odluka da se prizna Kosovo bila preuranjena”.

Shutterstock

Shutterstock

U noti se podseća na stav 10. Rezolucije 1244 SB UN iz 1999. godine, u kojem se ovlašćuje Generalni sekretar da “uspostavi međunarodno civilno prisustvo na Kosovu da bi bila obezbeđena privremena administracija za Kosovo pod kojom ljudi Kosova mogu da uživaju značajnu autonomiju u okviru Savezne republike Jugoslavije i koja će da obezbedi prelaznu administraciju dok uspostavlja i nadgleda razvoj privremenih institucija samouprave, da bi se obezbedili uslovi za miran i normalan život za sve stanovnike Kosova”.

Odluka Vlade Gane u tom trenutku verovatno je bila inspirisana potragom za mirom i harmonijom, navodi se u noti.

Dodaje se i da je Vlada Gane uzela u obzir postojeći dijalog između Beograda i Prištini čiji je cilj rešavanje tog pitanja i da podržava tekući proces.

 FOTO TANJUG/OKSANA TOSKIC

FOTO TANJUG/OKSANA TOSKIC

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić zahvalio je vladi Republike Gane zbog te odluke, koja je utemeljena na međunarodnom pravu, Povelji Ujedinjenih nacija, kao i činjenici da je u toku proces čiji je cilj rešavanje ovog pitanja, koji Gana podržava.

Povezane vesti – DAČIĆ: Gana povukla priznanje Kosova

“Odluka vlade Republike Gane da povuče priznanje Kosova i Metohije još jedna je potvrda naše politike traženja rešenja kroz dijalog i kompromis, uz neizostavno učešće Srbije u tom procesu. Jednostrana rešenja nisu put ka miru i stabilizaciji prilika, što je i vlada Republike Gane potvrdila ovom odlukom”, naveo je Dačić.

On je rekao i da očekuje da će ta odluka ohrabriti i neke druge članice UN da preispitaju svoje odluke i povuku priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar