Kuburović: Najviše “prljavog novca” je u nepokretnostima

Kuburović: Najviše “prljavog novca” je u nepokretnostima

Foto: Ekspres/ Oksana Skendžić


Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je da se najviše “prljavog” novca usmerava u investicione projekte i u nepokretnosti, zbog čega je i uloga javnih beležnika veoma značajna u sprečavanju takvog delovanja.

Ona je na konferenciji Javnobeležničke komore Srbije kazala da je značajno što su notari prepoznati kao značajna karika u sprečavanju pranja novca i da nema prepreka da se njihove nadležnosti i dalje šire, pre svega u vanparničnoj materiji.

Pomoćnica direktora Uprave za sprečavanje pranja novca Danijela Maletić kaže da su javni beležnici na pravi način prepoznali svoju ulogu u sistemu, što potvrđuje i broj prijavljenih sumnjivih izveštaja u sprečavanju pranja novca.

“U 2018. ukupan broj prijavljenih sumnjivih izveštaja bio je 230, a od početka godine 87”, kazala je Maletić.

Govoreći o ispravama koje beležnici sačinjavaju i overavaju, Predsednik JКS Srbislav Cvejić rekao je da su uočeni problemi u praksi kada se radi o nepokretnostima koje nisu uknjižene.

Na konferencija Javnobeležničke komore Srbije u Beogradu beležnicima su predstavljene odluke o ograničavanju raspolaganja imovinom, kao i uloga javnih beležnika u sprečavanju pranja novca.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar