Vesti
10.01.2020. 21:36
N. Ginić

Kurti i Mustafa bez dogovora o vladi. Šta dalje?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Tri meseca je prošlo od kada je Aljbin Kurti proglasio pobedu. Kao najveće iznenađenje vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu, nekadašnji vođa studentskih protesta, politički disident i navodno jedini nekorumpirani političar u Prištini, započeo je pregovore sa Demokratskim savezom Kosova Ise Mustafe.

Ono što je počelo kao lagani politički peting - trgovanje pozicijama u razgovorima o koalicionom partnerstvu - pretvorilo se u teške sastanke bez konkretnog dogovora. I Kurti i Mustafa su se uporno držali svojih pozicija, doduše, Kurti je znao da popusti. I tako su se dvojica lidera nekoliko puta sastala i nekoliko puta otkazala viđanje. Epilog teških pregovora je sledeći: od Vlade Kosova još ništa, od dijaloga Beograda i Prištine tek ništa.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA/VALDRIN XHEMAJ

Na to da rok za formiranje vlade polako ističe, Kurtija je podsetio predsednik Kosova Hašim Tači. On je u pismu zatražio od lidera Samoopredeljenja da saopšti ime premijera, jer će u suprotnom, morati da preduzme akcije bez daljeg odlaganja "prateći sve ustavne korake za građane Kosova, da što pre dobiju vladu". Tačijevo upozorenje je otvorilo nova pitanja: da li Kurti uopšte može da dogovori vladu sa Mustafom, da li Mustafa planira koaliciju s drugim partijama na Kosovu, i da li su u nedostatku dogovora mogući novi izbori.

Analitičar iz Prištine Fatmir Šeholi kaže za Ekspres da međunarodni faktor nije zainteresovan za nove izbore.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

"Tači se još jednom obratio Kurtiju sa zahtevom da ne odugovlači jer vreme teče. Ustav dozvoljava diskreciono pravo predsedniku Kosova da u slučaju da pobednik izbora ne može da formira većinu u skupštini, on ima pravo da mandat preda onome ko može da obezbedi 61 glas. U ovakvim okolnostima u kojima se nalazimo smatram da će DSK imati idealnu šansu", navodi Šeholi, dodajući da je glavni odbor DSK još pre doneo odluku da neće ići u koaliciju s Demokratskom partijom Kosova (bivša Tačijeva stranka).

"Takvu odluku nisu doneli kada je  reč o Alijansi za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja, i Socijaldemokratskoj inicijativi Fatmira Ljimaja. To znači da može doći do vlade u kojoj bi premijer došao iz DSK, a u koaliciji sa Haradinajem, Ljimajem, Srpskom listom i ostalim nealbanskim zajednicama. Ričard Grenel je pre samo četiri, pet dana pozvao u Berlin Agima Veljiuja, zamenika DSK. Možda je baš on taj koji bi mogao da bude budući premijer Kosova", navodi Šeholi, dodajući da Kurti ima još sedam, osam dana da dogovori koaliciju, jer rok za formiranje vlade ističe 25. januara.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

I Analitičar Dušan Janjić smatra da Tači možda ohrabruje Mustafu da razmišlja o drugačijoj koaliciji koja bi isključivala Kurtija.

"Kurti za sada izbegava da izađe s predlogom. On još uvek nije prekršio ustav, ali je blizu rokova. Istovremeno, Tači gradi jednu poziciju gde možda ohrabruje Mustafu da razmišlja o drugačijem savezu. To su sada njihove igre. Treba očekivati da će ipak Kurti probati da formalno i javno pokaže da je želeo da formira vladu. Jer bi bilo za njega vrlo loše da se na primer dogode vanredni izbori i on bude krivac što nije formirana vlada.  Otpočetka ne isključujem opciju da bi za kosovsku političku situaciju lakše rešenje bilo da Mustafa napravi koaliciju sa delovima bivše vlasti, kao što je Demokratska partija Kosova, sa grupom oko Špenda Ahmetija, sa strankom Bedžeta Pacolija, i sa Srpskom listom. To je ozbiljna većina od 84, koja bi odgovarala i međunarodnoj zajednici, jer ne bi dovela u pitanje dosadašnji format pregovora", kaže Janjić.

Iako je Kurti tvrdio da se u slučaju da propadne sporazum s Mustafom, izbori jedina opcija, DSK najavljuje druge opcije. Kurti i Mustafa od početka razgovora nisu promenili svoje stavove, a navodno međunarodna zajednica čini sve da Kurtija ostavi u opoziciji. Kako piše prištinska "Koha", koalicioni sporazum Samoopredeljenja i Demokratskog saveza Kosova još nije postignut zbog neslaganja oko mesta predsednika parlamenta. Izvori tog lista navode da je na sinoćnjem održanom sastanku DSK zahtevao da se ponovo otvori pitanje mesta predsednika Skupštine Kosova.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Visar Kryeziu

Međutim, Aljbin Kurti je prema tim izvorima rekao da je za njega izbor Gljauka Konjufce za predsednika parlamenta nepovratan proces. Kada je u pitanju mesto šefa države, isti izvori tvrde da se Samoopredeljenje saglasilo da kandidat za to mesto treba da dolazi iz redova DSK.

O novim opcijama koje DSK ima u vidu, govorio je bivši zamenik predsednika DSK Haki Rugova u intervjuu za Frontlajn. Kako je naveo, postoje i varijante B i C, jer, kako je naveo, "država mora da funkcioniše".

 

I dok na Kosovu traju teški pregovori, dijalog Beograda i Prištine i dalje čeka. Sagovornici Ekspresa saglasni su da bi za nastavak dijaloga, najbolje bilo da DSK bude u vladi. Prema rečima Fatmira Šeholija "DSK nikada nije imao, niti ima problem sa dijalogom sa Srbijom".

"U slučaju koalicije sa Alijansom za budućnost Kosova, u vladi bi se našao Ramuš Haradinaj. Ipak, nadam se da bi se u takvoj situaciji, on uvideo da međunarodna zajednica teži velikim iskoracima da se dijalog sa Beogradom reši i možda DSK sa Haradinajem nađe neki modus za ukidanje taksi", naglašava Šeholi.

 

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve