KURTI MANDATAR NA KOSOVU: Postignut dogovor DSK i Samoopredeljenja

KURTI MANDATAR NA KOSOVU: Postignut dogovor DSK i Samoopredeljenja

Aljbin Kurti, EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ


Demokratski savez Kosova će poštovati princip prema kojem će mandatar biti kandidat stranke koja je na proteklim vanrednim izborima osvojila najviše glasova, to je u ovom slučaju Pokret Samoopredeljenje – Aljbin Kurti. To je rekao Isa Mustafa na konferenciji za novinare, nakon sedinice stranačkog predsedništva.

Najavio je sastanak dveju stranaka na najvišem niovu kada će, kako je rekao, biti reči o dijalogu sa Beogradom i još nekim pitanjima.

EPA/VALDRIN XHEMAJ

EPA/VALDRIN XHEMAJ

Kurti, predsednik Pokreta Samoopredeljenje je, prema juče saopštenim konačnim rezultatima, pojedinačno osvojo najviše glasova i tme osigurao pemijersku funkciju.

Mustafa je rekao da je do sada usaglašen veći deo programa buduće vlade i dodao da neke razlike postoje kada je reč o ekonomskim i socijalnim pitanjima, prenela je prištinska Koha. Dodao je da je usklađenost postignuta na zavidnom niovu i u organizaciji vlade i načinu funkcionisanja budućih ministarastava.

Kurti 1

“Nova vlada biće efikasnija i ekonomičnija. Ne treba se baviti pitanjima o kojima se ne slažemo, iako ih je jako malo“, rekao je Mustafa.

Potpredsednica Demokratskog saveza Kosova Vjosa Osmani izjavila je da je sa pokretom Samoopredeljenje “postignuta saglasnost o formiranju vlade koja će imati samo 12 ministarstava”, prenose mediji.

Ona je rekla da će dva ministarstva, pripasti manjinama, dok će sa deset ministarstava rukovoditi Albanci, kao i da još nije odlučeno koja će to dva ministarstva biti.

Vjosa Osmani

Osmani je istakla da neće biti pregovora o koaliciji sa bilo kojom drugom političkom strankom.

Srpska lista je osvojila svih deset mandata namenjenih srpskoj manjini, ali to prema zamislima lidera Samoopredeljenja Aljbina Kurtija ne znači da će bito deo koalicije. On je, naime, prethodno za N1 televiziju rekao da to što jedan ministar mora da bude Srbin, ne mora da znači da će biti u koaliciji.

Srpska lista, s druge strane, ne želi u Vladu Kosova i spremna je na bojkot svih kosovskih institucija. To je posle konsultacija sa liderima Srpske liste u Beogradu, izjavio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar