Vesti
08.01.2023. 19:20
Beta

Kosovo

Kurti: "Nisam dao garancije da neće biti hapšenja kriminalaca"

KOSOVO, 8. 1. 2023.
Izvor: EPA / Djordje Savic

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da Beogradu nije dao nikakve garancije da neće biti hapšenja Srba ili da neće da šalje snage na Sever Kosova, jer kako je precizirao "ne daje garancije kriminalcima za koje postoje nalozi za hapšenje".

Kosovski premijer je kazao za Al Džaziru da je jedina garancija koju je dao kao premijer - garancija jednakosti za sve građane.

Kurti je istakao da ne daje garancije "kriminalcima za koje postoje nalozi za hapšenje i koji se nalaze na crnim listama Trezora Sjedninjenih Američkih Država i Velike Britanije".

Upitan da li to znači nema nikakvih garancija Beogradu u vezi sa skorašnjom krizom, Kurti je ponovo odrečno odgovorio, preneo je Kossev.

Kurti je rekao da nisu tačni navodi pojedinih Srba da su im uskraćena prava i da su diskriminisani, i da je samo premijer etničkih Albanaca.

Ponovio je da većina Srba "priznaje Kosovo", ali ne i oni koji su "deo ilegalnih struktura Srbije ili uplašeni od tih struktura".

On je rekao da nije bilo premijera na Kosovu koji se više od njega sastajao sa nevladinim organizacijama i običnim lokalnim Srbima, i da je "premijer jednakosti".

"Odredjenim ljudima kada uklonite privilegije osećaju da im je učinjena nepravda. Zapravo, privilegije su nepravda. Ukidamo privilegije zato što smo vlada jednakosti. Ljudi koji imaju koristi od ilegalnih struktura ili koji se se plaše ilegalnih struktura su oni koji su protestovali. I oni su privilegovani. Ne bi trebalo da bude privilegija", kazao je Kurti.

Kosovski premijer je još jednom kazao da se razmena teritorija neće dogoditi, odnosno da je protiv ove ideje jer je ona "formirana za rat".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Još jedan srpski mladić napadnut na Kosovu, na Božić
napadnut mladić na kosovu, 7. 1. 2023.

Vraćao se sa liturgije

07.01.2023. 11:10

Još jedan srpski mladić napadnut na Kosovu, na Božić

Još jedan srpski mladić je, na Božić, napadnut na Kosovu i Metohiji. Grupa Albanaca je pretukla Stefana Tomića (18) iz Klokota dok se sa bratom vraćao s ponoćne Božićne liturgije u Crkvi Svetog Petra i Pavla u Klokotu, saopštila je Kancelarija za KiM.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
11°C
19.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve