KURTI O FEDERACIJI KOSOVA I ALBANIJE: Ujedinjenje se mora dogodi ovde, ne u EU

KURTI O FEDERACIJI KOSOVA I ALBANIJE: Ujedinjenje se mora dogodi ovde, ne u EU

Aljbin Kurti, EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ


Lider Samoopredelenja i najverovatnije budući premijer Kosova, Aljbin Kurti, izjavio je da se u Evropskoj uniji ne može dogoditi nacionalno ujedinjenje Albanaca, ali da može postojati ideja o federaciji.

“Ne mogu reći da se nacionalno ujedinjavanje događa u EU. Tamo se pridružujemo Dancima, Austrijancima i Špancima. Ovde se mora dogoditi naš savez. Koristio bih izjavu Arbena Džaferija: ‘Istorijsko zalaganje Albanaca za ujedinjenje'”, rekao je Kurti.

On smatra da Kosovo i Albanija treba da se približe jedno drugom, integrišu u jedinstvo ideje o federaciji, kao Nemačka, s decentralizacijom institucija.

“Imali bismo Institut za istoriju u Prizrenu, Univerzitet umetnosti u Peći, Fakultet rudarstva u Mitrovici, Turizma u Valjoni ili Draču, Ustavni sud u Skadru”, predložio je Kurti.

Shutterstock

Shutterstock

Povezane vesti – Zeri: Ambasadori SAD i Nemačke odbili da slikaju sa Kurtijem ispred zastave Albanije

Rekao je da će, ako postane premijer, poštovati kosovske simbole, dok se na sastancima s Albanijom “neće videti na čijoj je strani zastava, nacionalna ili državna”.

“Kao premijer, poštujem simbole države, o kojima imam kritike. U odnosima sa Albanijom ćemo imati sporazume, ne za slikanje, već za sprovođenje, kao primera radi o zajedničkom tržištu, zajedničkom civilnom registru preduzeća, zajedničkim vladinim odborima za spoljne poslove i drugo”, kazao je Kurti.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar