Vesti
09.10.2019. 15:22
R. E.

KURTI O FEDERACIJI KOSOVA I ALBANIJE: Ujedinjenje se mora dogodi ovde, ne u EU

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Lider Samoopredelenja i najverovatnije budući premijer Kosova, Aljbin Kurti, izjavio je da se u Evropskoj uniji ne može dogoditi nacionalno ujedinjenje Albanaca, ali da može postojati ideja o federaciji.

"Ne mogu reći da se nacionalno ujedinjavanje događa u EU. Tamo se pridružujemo Dancima, Austrijancima i Špancima. Ovde se mora dogoditi naš savez. Koristio bih izjavu Arbena Džaferija: 'Istorijsko zalaganje Albanaca za ujedinjenje'", rekao je Kurti.

On smatra da Kosovo i Albanija treba da se približe jedno drugom, integrišu u jedinstvo ideje o federaciji, kao Nemačka, s decentralizacijom institucija.

"Imali bismo Institut za istoriju u Prizrenu, Univerzitet umetnosti u Peći, Fakultet rudarstva u Mitrovici, Turizma u Valjoni ili Draču, Ustavni sud u Skadru", predložio je Kurti.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

Povezane vesti – Zeri: Ambasadori SAD i Nemačke odbili da slikaju sa Kurtijem ispred zastave Albanije

Rekao je da će, ako postane premijer, poštovati kosovske simbole, dok se na sastancima s Albanijom "neće videti na čijoj je strani zastava, nacionalna ili državna".

"Kao premijer, poštujem simbole države, o kojima imam kritike. U odnosima sa Albanijom ćemo imati sporazume, ne za slikanje, već za sprovođenje, kao primera radi o zajedničkom tržištu, zajedničkom civilnom registru preduzeća, zajedničkim vladinim odborima za spoljne poslove i drugo", kazao je Kurti.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
9°C
25.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve