Vesti
22.06.2021. 13:42
Tanjug

Vučić o dijalogu

"Kurti pet puta pitao - kada, moj odgovor uvek - nikada"

Aleksandar Vučić predsednik Srbije
Izvor: FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC

Aleksandar Vučić preneo je poslanicima u parlamentu detalje sa poslednje runde dijaloga u Briselu i istakao da su predstavnici Prištine insistirali na tome da ih ne zanima šta su pretnodne prištinske vlasti potpisale, već isključivo priznanje tzv. Kosova.

Preneo je da ga je Aljbin Kurti pet puta u Briselu prošle nedelje pitao kada će Srbija to učiniti, a da je njegov jedini odgovor uvek - nikada, što je u sali propraćeno aplauzom.

Aleksandar Vučić predsednik Srbije
Izvor: FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC

Vučić je poslanicima rekao da je pozicija Srbije takva da je dijalog jedini mogući okvir za rešenje pitanja sa Prištinom.

"Predstavnicima EU smo više puta predočili da nismo isti. Beograd je gotovo sve iz osnovnog sporazuma ispunilo, možda postoje još neki detalji, ali ono što je osnovno, srž, suština šest od 15 tačaka, Albanci nisu spremni da prihvate i oni to danas nedvosmisleno govore, iako nikad ranije nisu na taj način", rekao je Vučić.

On je preneo da je na poslednjem susretu, 15. juna, u prisustvu Borela i Lajčaka, Kurti u više navrata nedvosmisleno ponovio da njih ne interesuje što je neka prethodna vlast potpisala, jer je za njih legitimno samo ono što se događaj posle 14 februara.

"Mislio sam da sve znam o našim pregovorima o KiM, jer sam imao razgovora koliko svi ostali zajedno, i odjednom mi u glavi 14. februar. Šta je 14. februara... A, za njih je to najvažniji dan u istoriji čovečanstva, jer je tada narod tzv. Kosova doneo odlučujuću odluku za budućnost, da Kurti preuzme vladu", rekao je Vučić.

Od tada se za njih sve promenilo, i ništa više ne važi, jer hoće da pregovaraju na drugačiji način - da mi istog sekunda priznamo i prihvatimo činjenicu da su oni tzv. "Republika Kosovo", a da je bez toga, za njih, dijalog besmislen.

Kako je rekao, iako se trudio da na pristojan način ukaže da postoji bezbroj tema za dijalog, energetika, slobodan protok robe, ljudi, usluga... nestali, jedina tema za Prištinu bila je kada ćemo da priznamo Kosovo.

"I to sam pažljivo slušao, a onda valjda, zato što sam bio bez reakcije, Kurti je pet puta ponovio, kada, kada, kada... Mirno i smirenim tonom sam mu odgovorio - nikada", rekao je Vučić i dobio aplauz u skupštinskoj sali.

Aleksandar Vučić predsednik Srbije
Izvor: FOTO TANJUG / ZORAN ZESTIC

Na taj aplauz je Vučić reagovao konstatacijom:

"Situacija je mnogo teža za sve, od njihovog kada, do mog nikada i vaše reakcije".

Dodao je da je "nikada" uvek njegov odgovor jer je nemoguće odgovoriti drugačije na provokacije.

"Niti mislim da je moguće doneti drugačije rešenje, ali zato je kompromis jedino rešenje", ponovio je Vučić.

On je rekao i da su svi sporazumi objavljeni na veb sajtu Kancelarije za KiM, što, kako je naveo, govori zbog bezbroj neistina koje svakodnevno sluša - kako negde neko nešto krije i pokušava da obmane javnost.

"Svi mogu da pročitaju svaki akt u čijem potpisivanju je učestvovala Srbija, njene insitucije i organi. Poštujemo političke suparnike, ali u savremeno doba, sa promenjenom paradigmom društva i medija, nije važno da li govorite istinu i da li ste odgovorni i ozbiljni već da prikupite lajkove na društvenim mrežama i to obično najekstremnijim i najneodgovornijim stavovima. Zato smo slušali da smo nešto sakrivali. A svako može da pročita sve sporazume", rekao je Vučić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić: Nemamo pravo da osiono pregovaramo sa Prištinom
Aleksandar Vučić

"Zbog Srba na Kosovu"

22.06.2021. 13:15

Vučić: Nemamo pravo da osiono pregovaramo sa Prištinom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je pitanje šta naša država može da učini da pomogne Srbima na Kosovu i Metohiji i ocenio da Beograd nema prava na arogantan pristup u pregovorima sa Prištinom, bez obzira što oni misle da to pravo imaju.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve