Vesti
15.09.2020. 12:50
Tanjug

KURTI: ZSO ili razmena teritorija - oba znače podelu Kosova

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Bivši kosovski premijer i lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti rekao je da su Zajednica srpskih opština i razmena teritorija različita imena istog napora države Srbije za podelu Kosova.

Kurti je putem objave na Fejsbuku ocenio da su projekti Srbije stari i da Priština novim ustupcima Beogradu samo nazaduje.

Dodao je da se "podsetio dok je čitao knjigu "Standardi i status" Joakima Rikera, da su nekada etnička decentralizacija, a danas "Zajednica" i "razmena teritorija" različita imena za istu nameru Beograda, za podelu Kosova", i citirao pasus sa 61. stranice ove knjige.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

"Što se tiče pitanja decentralizacije, koje je bilo vrlo kontroverzno, ovim planom se nastojalo pomiriti suprostavljene zahteve. U početku je Koštunica zahtevao potpunu podelu Kosova, što je predviđalo njegovu teritorijalnu podelu po etničkim linijama. Ovaj zahtev je odbijen tokom pregovora, i umesto toga, Beograd je predložio stvaranje 12 opština sa srpskom većinom na Kosovu, delimično geografski povezanih, sa visokim nivoom autonomije, jakim međuopštinskim vezama i direktnim institucionalnim vezama sa Beogradom".

Projekti Beograda su stari, novim ustupcima Priština je nazadovala, poručio je Kurti.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
16°C
30.05.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve