LAJČAK HOTIJU: Sloboda kretanja garantovana briselskim sporazumom

LAJČAK HOTIJU: Sloboda kretanja garantovana briselskim sporazumom

EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI


Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak uputio je zvanično pismo premijeru privremenih kosovskih institucija Avdulahu Hotiju u kome ga upozorava da Prištine ima obavezu da poštuje sve potpisane sporazume u Briselu, među kojima je i onaj o posetama zvaničnika.

Lajčak je Hotija, u pismu upućenom 23. novembra, upozorio da je sloboda kretanja predviđena sporazumom o Slobodi kretanja i Sporazumom o zvaničnim posetama.

 EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

“Sporazum o zvaničnim posetama i njegovi amandmani koji su integralni deo ovog sporazuma obezbeđuju redovno vršenje zvaničnih poseta. Ta pravila, zajedno sa Sporazumom o slobodi kretanja, pokazala su se vrlo korisnim i predstavljaju dostignuće u radu između vas i Beograda, koje se mora sačuvati”, napisao je Lajčak, prenosi prištinski Reporteri.

Povezane vesti – Miroslav Lajčak evropski čovek za sve

Lajčak je naveo da nepoštovanje ovih sporazuma šalje vrlo negativan signal za kredibilitet Prištine kao strane u procesu dijaloga, kao i da takva kršenja podrivaju napore ka normalizaciji odnosa između strana i eskalaciju tenzija na terenu.

Shutterstock

Shutterstock

“EU očekuje da će Kosovo nastaviti da se angažuje na postiizanju sveobuhvatne normalizacije sa Srbijom, a to uključuje i poštovanje i sprovođenje svih postignutih sporazuma u okviru dijaloga”, napisao je Lajčak u pismu Hotiju.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar