Vesti
23.04.2024. 19:10
Beta

Uskoro u Briselu

Lajčak najavio novu rundu pregovora o dinaru na KiM i šta konkretno očekuje

1
Izvor: ATAIMAGES / M.A.

Specijalni izaslanik Evropske unije (EU) za dijalog Miroslav Lajčak najavio je na društvenim mrežama novu rundu pregovora Beograda i Prištine u Briselu oko zabrane upotrebe dinara na Kosovu i Metohiji.

Lajčak nije precizirao datum održavanja sastanka ali je izrazio očekivanje da će predstojeći razgovori glavnih pregovarača Beograda i Prišitne u Briselu biti zasnovani na "vrlo konkretnim idejama" ocenjujući da se tokom prethodne runde dijaloga smanjio jaz između strana.

Lajčak je na svom profilu na Facebooku najavio će u Briselu biti nastavljeni razgovori na nivou glavnih pregovarača Beograda i Prištine po pitanju upotrebe dinara jer, kako je dodao, i dalje postoje neke razlike između strana nakon prethodnog sastanka 18. aprila.

"Razgovarali smo o mogućem privremenom rešenju za građane pogođene odlukom Centralne banke Kosova o gotovinskom poslovanju i verujem da smo uspeli da smanjimo jaz. Istovremeno, neke razlike ostaju i zato ću ponovo ugostiti dvojicu glavnih pregovarača u Briselu i očekujem da naši razgovori budu zasnovani na vrlo konkretnim idejama, što bi nam omogućilo da napredujemo u interesu naroda", naveo je, između ostalog, u podužem postu Lajčak.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, koji je predvodio delegaciju Beograda tokom prethodne runde dijaloga, rekao je tada da je Beograd učinio apsolutno sve u nameri da pronađe rešenje za upotrebu dinara na KiM.

Naveo je da je predlog Beograda ocenjen kao konstruktivan, ali da je Priština "došla sa nula konstruktivnosti", što je dovelo do toga da nisu mogli ništa da se dogovore.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
13°C
03.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve