LAJČAK: Nastavak dijaloga čim vlada u Prištini preuzme dužnost

LAJČAK: Nastavak dijaloga čim vlada u Prištini preuzme dužnost

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC


Spremni smo da nastavimo dijalog Beograda i Prištine čim nova vlada u Prištini preuzme dužnost, kaže specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

On za Danas kaže da nije mudro “fiksirati datum” kada bi dijalog mogao da otpočne, ali da je spreman da doputuje u region zapadnog Balkana da bi se sreo sa pregovaračima kada uslovi to dozvole i podseća da je EU “jasno predočila da nema drugog načina osim dijaloga na evropskom putu Srbije i Kosova”.

Povezane vesti – Miroslav Lajčak evropski čovek za sve

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

“EU je ubeđena da je sveobuhvatna normalizacija odnosa između Kosova i Srbije apsolutno moguća”, naveo je Lajčak, a na pitanje da li je optimista da je u skorije vreme moguće pronaći konačno rešenje za pitanje Kosova dodaje: “naravno, jesam”.

U tom kontekstu, Lajčak kaže i da su se u julu dogovorili parametri i elementi sa predsednikom Vučićem i tadašnjim kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem.

“Ono što je potrebno da uradimo upravo sada jeste da pregovaramo o suštini. Ali, kao što uvek kažem, brzina naših pregovora ne zavisi od EU ili od mene kao osobe. Nju određuju dve strane a mi smo spremni da delujemo onoliko brzo koliko dve strane budu spremne da to ne ”otežu” i nećemo ih ubrzavati”, istakao je Lajčak.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar