Vesti
29.04.2023. 09:39
Beta

Specijalni izaslanik

Lajčak o dijalogu 2. maja: "Presudan korak napred"

Miroslav Lajčak
Izvor: EPA / MARTIN DIVISEK

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograd-Priština Miroslav Lajčak istakao je značaj predstojećeg sastanka na vrhu u okviru dijaloga 2. maja ukazujući da će predstavljati "presudan korak napred", i da je važno izbegavati delovanje koje bi moglo da "pogorša atmosferu".

Lajčak je u Twitter poruci napisao da je u razgovoru sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijom na margini Delfi foruma u Grčkoj naglasio značaj sastanka 2. maja u okviru dijaloga. 

"To će biti presudan korak napred i važno je izbegavati svaku akciju koja bi mogla da pogorša atmosferu", ocenio je.

On je napisao da je na sinoćnjoj panel diskusiji u Delfiju ukazao na značaj primene sporazuma postignutog 27. februara u Briselu i aneksa dogovorenog  18. marta u Ohridu, za stabilnost celog regiona.
 

"Na panel diskusiji o dijalogu i EU integracijama na Delfi forumu naglasio sam značaj uspešne primene sporazuma od 27. februara i aneksa od 18 marta za stabilnost, bezbednost i prosperitet celog regiona", napisao je Lajčak.
 

Lajčak je na tom forumu ukazao da nije pravo vreme da se otvori za saobraćaj most preko reke Ibar koji deli (Južnu) Mitrovicu od severnog dela Kosova,  prenosi portal KosSev.

Reagujuči na zahtev Skupštine opštine Severna Mitrovica da se ponovo u saobraćaj pusti most koji spaja severni deo Mitrovice sa južnim, Lajčak je upozorio da bi to moglo da izazove još jednu krizu.

On je rekao da se Evropska unija i prošle godine bavila "upravljanjem krizama". Kazao je da su strane preduzele jednostrane akcije. Prema njegovim rečima, to je dovelo do kriza a spomenuo je i pitanje mosta. Poručio je da je dogovor iz Ohrida prava platforma i "dvostruka pobeda" jer, kako je rekao, ima mnogo koristi za obe strane.

"Dok razgovaramo, u Mitrovici postoji zahtev za otvaranje mosta a atmosfera očigledno nije za to. Želim da ovim panelom pošaljem poruku da je ovo prava platforma (za dijalog), ovaj plan je dvostruka pobeda, ima mnogo koristi za obe strane i crvene linije se moraju poštovati", rekao je Lajčak, pozivajući se na Briselski sporazum i dogovor u Ohridu. 
 

On je rekao da su briselski sporazumi i ohridski dogovor predlog da se promeni dinamika procesa.

"Imamo put ka normalizaciji i fokus treba da bude na implementaciji", rekao je Lajčak na Delfi forumu.
 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić o prijemu Kosova u NATO i Savet Evrope
Kosovo

"Neće im biti lako"

28.04.2023. 18:50

Vučić o prijemu Kosova u NATO i Savet Evrope

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da Kosovu neće biti lako da postane član NATO zbog kako je rekao, snažnog otpora Španije ali i Mađarske.
Close
Vremenska prognoza
mist
4°C
10.12.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve