Vesti
07.03.2023. 15:00
Beta

Još jedna poseta

Lajčak priprema novi susret Vučića i Kurtija

Miroslav Lajčak
Izvor: Shutterstock

Posrednik EU u Dijalogu Miroslav Lajčak će u četvrtak i petak posetiti Prištinu, a u ponedeljak i utorak Beograd da bi u cilju primene prihvaćenog predloga EU o normalizaciji odnosa Srbija-Kosovo pripremio susret srpskog predsednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija, izjavio je portparol u Evropskoj komisiji Peter Stano.

Stano je rekao da je cilj razgovora Lajčaka u Prištini i Beogradu da obezbedi primenu načela i metoda prihvaćnog Sporazuma o putu normalizacije odnosa Srbija-Kosovo.

Cilj Dijaloga je da se ostvari napredak na putu ka normalizaciji odnosa dve strane i konačno dodje do potpisivanja pravno obavezujućeg sporazuma na kraju tog procesa, naveo je Stano. "A sad smo usred tog procesa", dodao je.

"Prošle nedelje su Vučić i Kurti podržali predlog Sporazuma o putu normalizacije odnosa Srbije i Kosova i tad i nije bilo reči o potpisivanju tog predloga EU jer je nužno najpre razmotriti njegovu sadržinu", objasnio je portparol u EK.
 

U pitanju je, po njegovim rečima, primena načela predloga EU o kojima će se sad razgovarati da bi se kasnije ovog meseca upriličio susret na vrhu dve strane.

Naredni sastanak u dijalogu Beograda i Prištine najavljen je za 18. mart u Ohridu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Oglasio se Vučić posle dijaloga u Briselu
1

"Težak sastanak"

27.02.2023. 20:51

Oglasio se Vučić posle dijaloga u Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Briselu da je sastanak bio težak, da je instistirao na formiranju ZSO i da je dogovoreno da se razgovori nastave.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve