Vesti
30.04.2022. 12:06
R.E.

Vojska Srbije

Lazar, Miloš, mali Miloši, haubice... na prikazu naoružanja "Štit 2022"

Vojska Srbije
Izvor: Shutterstock

Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je da prikaz naoružanja "Štit 2022" šalje poruku vojske i države da građani mogu da budu mirni i spokojni jer ih čuva Vojska Srbije, a da je zahvaljujući ogromnim ulaganjima i podršci predsednika Aleksandra Vučiča, kapacitet i sposobnost vojske podignuta na najviši nivo u savremenoj Srbiji.

Stefanović je na RTS-u rekao da će ove subote biti prikazana najsavrmenija oprema i naoružanje koje se sada već serijski proizvodi, odnosno da će građani videti po 20 komada "Lazara, Miloša, male Miloše, haubice, sve što se razvijalo godinama".

"Očekujte nešto što je dva puta veće od prošlog velikog prikaza prošle godine na Ušću", rekao je ministar i naveo da će građani prvi put videti kako funkcioniše novi sistem protivvazdužne odbrane, svojevrsni "PVO kišobran".

"Jedan divizion ima četiri baterije, svaka pokriva oko 100 km tako da može pokriti najveći deo teritorije Srbije i to uz 'Pancire' najsavremeniji sistem koji služe da štite ove baterije", rekao je Stefanović.

On je dodao da se ove godine prvi put povećao broj zainteresovanih za pilote, da se 73 zainteresovanih prijavilo za akademiju i da očekuje da će najbolji proći obuku.

Ocenio je da je tome doprinelo što su modernizovani avioni, a vojska ima i nove helikoptere H-145 naoružane domaćim naoružanjem, nove MI-35 i MI-17, a prvi put će građani videti potpuno naoružane "Pegaze, domaće bespilotne letelice".

Ministar je pozvao gradjane da dodju u Batajnicu uz napomenu da se najatraktivniji deo programa očekuje od 11.00 do 12.00 časova.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vojska Srbije uvodi nove master i doktorske studije
Vojska Srbije

Akreditovano

08.02.2022. 13:41

Vojska Srbije uvodi nove master i doktorske studije

Rektor Univerziteta odbrane general potpukovnik Goran Radovanović izjavio je da je Konferencija univerziteta priznala vojnoj struci status nauke i uvrstila je u društveno-humanstičke nauke.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
24°C
07.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve