Vesti
26.05.2023. 15:12
Beta

Napeto

Leposavić i Zvečan: Sukob građana i policije, barikade...

kosovo, 26. 5. 2023.
Izvor: EPA / Djordje Savic

Više desetina pripadnika kosovske specijalne policije stiglo je džipovima do zgrada lokalnih samouprava u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, a na ulazima u zgrade okupljeno je na desetine Srba, zaposlenih u privremenim organima tih opština.

U Zvečanu su se začuli pucnji, a zapljeno je jedno policijsko vozilo, prenosi RTS. 

Situacija je nakon rasprave građana i pripadnika Kosovske policije u Zvečanu eskalirala, a začuli su se i pucnji.

"U više navrata su bačeni suzavac i šok bombe. Građani su se nakon toga razbežali. Potom su pokušali ponovo da se vrate ispred zgrade opštine, a policija je s puškama krenula ka opštini, začula se šok bomba i građani su se ponovo razbežali", prenosi Radio Kontakt Plus. 

Dopisnik RTS-a je javio i da je zapaljeno policijsko vozilo. 

Na prilazu Mitrovici iz pravca Prištine nije vidljivo pojačano prisustvo policije, ali je desetak vozila pod rotacijom, kao i jedan kombi nedaleko do Vučitrna odjurilo u pravcu podeljenog grada na Ibru, javio je Radio Kim. 

Patrola saobraćajne policije je prisutna na skretanju u južni deo Mitrovice s magistrale koja vodi ka Leposaviću, ali nema drugih snaga bezbednosti na putu. 

Na skretanju za Severnu Mitrovicu su parkirana dva džipa KFOR-a. 

U Rudaru kod Zvečana nema KFOR-a ni policije, a na putu su vidljiva i vozila Euleksa. 

Na fakultetima i u školama u Mitrovici je prekinuta nastava, a građani postavljaju barikade na putu ka Leposaviću. 

Izvori RTS-a u Zubinom Potoku preneli su da specijalci nameravaju da na zgradu opštine u kojoj je i Privremeni opštinski organ Vlade Srbije istaknu zastavu Kosova. 

U Leposaviću se nakon sirena na glavnom trgu ispred opštine okupio veći broj građana koji su na najavu dolaska specijalnih snaga kamionima blokirali saobraćaj u glavnoj ulici sa obe strane prilaza zgradi opštine. 

Kosovska policija je saopštila do po službenoj dužnosti pomaže gradonačelnicima severnih opština Zvečan, Leposavić i Zubin Potok da ostvare svoje pravo na rad u objektima.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve